Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Lajčák: Nesúhlasím s tým, že by Ashtonová na svojom poste neuspela

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák nesúhlasí s tým, že by šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová na svojom poste neuspela. "Je to funkcia, kde už len z popisu práce je jasné, že sa všetko nedá splniť," konštatoval.

Ako poznamenal, každý má svoj vlastný štýl riadenia, a ten hodnotiť nechcel. Výsledky je však podľa neho vidieť v stále zvyšujúcom sa kredite Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS), ktorú Ashtonová riadi, ako aj v tom, ako si osvojila obrovskú agendu, ktorú má na starosti.

"Musela by byť naraz na troch miestach. Je jasné, že každý má svoju predstavu priorít a každý má pocit, že by vysoký predstaviteľ mal venovať viac času práve tým jeho. To sa ale nedá. Keď niekde je, tak je kritizovaná za to, že nie je niekde inde," podčiarkol Lajčák.

Poukázal napríklad na uzavretie dohody medzi Srbskom a Kosovom o normalizácii vzťahov, sprostredkovanú práve európskou zahraničnou službou a Ashtonovou. Rovnako pozitívne hodnotí jej angažovanosť v rokovaniach o iránskom jadrovom programe.

"EEAS je bratá stále vážnejšie a vážnejšie. Pre zahraničných partnerov EÚ je jej vytvorenie veľkým prínosom. Vedia, kto je za čo zodpovední, čo predtým EÚ chýbalo," podotkol.

Zahraničný výbor Európskeho parlamentu nedávno Ashtonovú kritizoval aj za to, že sa jej nepodarilo skoordinovať názory členských štátov, takže únia nebola schopná jednotne sa vyjadriť k žiadnej z kľúčových otázok zahraničnej politiky. Podľa neho nepriniesla do tejto oblasti širšiu víziu a ani netvorila jej agendu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu