Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Čakajú nás zmeny? Kaliňák si vie Slovensko predstaviť bez VÚC

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by si vedel v budúcnosti predstaviť Slovensko bez vyšších územných celkov. Pripustil to v dnešnej parlamentnej rozprave k druhej etape reformy ESO (Efektívna, Otvorená a Spoľahlivá štátna správa).

"Zrušenie vyšších územných celkov je jedna z veľmi slušných ambícií, ktoré by sme mali mať. Ale tomu dnes asi ani ZMOS ani tak nepraje. Je to vec, ku ktorej sa musíme prepracovať dôkazmi o tom, že štát vie fungovať efektívnejšie bez niektorých zbytočných administratívnych inštitúcií. Ale to už zachádzame do ďalšej budúcnosti," povedal Kaliňák.

V diskusii hovoril o existencii viacerých zbytočných organizácií, ktoré sa prekrývajú. Poukázal napríklad na viaceré organizácie ministerstva pôdohospodárstva. Kaliňák tvrdí, že štátnu správu treba zefektívniť a práve to je cieľom jeho reformy ESO. Projekt má okrem iného skvalitniť službu občanom.

Výsledkom druhej etapy reformy ESO má byť zánik 248 úradov miestnej štátnej správy a následný vznik 72 okresných úradov. Na jeseň sa tak majú zrušiť obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť sa má presunúť na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad. V Bratislave a Košiciach bude po jednom okresnom úrade.

Prvá fáza reformy ESO znamenala zánik 64 špecializovaných krajských úradov, ktorých pôsobnosť a kompetencie sa presunuli od januára 2013 na iné štátne inštitúcie. Zrušené boli krajské úrady životného prostredia, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie či krajské pozemkové, lesné a katastrálne úrady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu