Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico sa musí ospravedlniť Radičovej: Označil ju za neschopnú klamárku!

Iveta Radičová a Robert Fico
Iveta Radičová a Robert Fico

PEZINOK – Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa musí ospravedlniť za výroky, v ktorých vtedajšiu predsedníčku vlády Ivetu Radičovú spojil s korupciou v prípade dostavby biatlonového areálu v Osrblí. Rozhodla o tom dnes sudkyňa Okresného súdu v Pezinku Michaela Králová.

Ospravedlnenie má na vlastné náklady uverejniť v tlačových agentúrach TASR a SITA. "Predsedníčka vlády SR je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie," znel jeden z Ficových z výrokov, za ktorý ho Radičová v roku 2011 zažalovala. Ďalší sa týka voľby generálneho prokurátora v Národnej rade SR. V tejto časti Radičová neuspela. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

"Toto bez ohľadu na to, že navrhovateľka bola aktívna politička, zasiahlo podľa môjho názoru do jej cti, a to z toho dôvodu, že podozrivým z páchania trestného činu môže byť iba fyzická osoba. To, že navrhovateľka bola v tom čase verejne činná osoba, je v tomto prípade iba priťažujúcou okolnosťou," zdôvodnila Králová svoje rozhodnutie k výrokom o korupcii.

Vykonané dôkazy podľa nej nenasvedčovali tomu, že by Radičová bola niekedy spájaná s korupciou a podľa sudkyne nie je žiadny politik povinný strpieť urážky a obvinenia z korupcie, aj keď ide o politický boj. Radičovej právny zástupca Tomáš Kamenec po rozsudku povedal, že si počká na jeho písomné vyhotovenie. Či sa bývalá premiérka voči verdiktu súdu odvolá, povedať nevedel.

Predseda vlády podľa jeho hovorkyne Beatrice Szabóovej nebude komentovať obsah prvostupňového neprávoplatného rozhodnutia. Fico však považuje za smiešne, že mu nikdy nebola doručená žiadna žaloba a nikdy mu nebolo doručené predvolanie na pojednávania. "Roberta Fica pozná na Slovensku každá osoba staršia ako tri roky a celé Slovensko vie, kde býva. Predseda vlády má pocit, že sa v tomto prípade postupovalo ako voči teroristovi skrytému v jaskynnom komplexe Tora Bora," uviedla Szabóová.

"Tvrdenia, že Iveta Radičová vedela o korupcii v prípade dotácií na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí, sú nepravdivé," znie text, ktorý musí dať Fico uverejniť. V druhej časti žaloby, podľa ktorej uviedol, že je presvedčený, že Jozef Čentéš sa pred voľbou generálneho prokurátora vzdal kandidatúry na pokyn Radičovej, expremiérka neuspela.

Sudkyňa to zdôvodnila tým, že išlo o hodnotiaci úsudok, ktorý Fico vyhlásil vo vzťahu k premiérke, teda političke, ktorá musí uniesť z titulu svojej funkcie kritiku. Aj keď Fico nemal pravdu, podľa sudkyne zasiahol iba do Radičovej politických práv, ktoré nie sú chránené Občianskym zákonníkom. "Skôr dehonestoval jej politickú česť," povedala. Súd rozhodol, že ani jeden z účastníkov tohto súdneho konania, nemá nárok na náhradu trov.

Robert Fico podobne ako na predchádzajúce pojednávania, neprišiel ani na dnešné. V svojom pracovnom programe mal o 13.45 h príhovor na Národnom konvente o Európskej únii a o 15.00 h príhovor a položenie venca k Pamätníku oslobodenia pri príležitosti 68. výročia víťazstva nad fašizmom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu