Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slobodní rodičia, pozor: Smeráci navrhujú platenie úrokov z omeškaného výživného

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Platenie úrokov z omeškaného výživného, ako ho v novele zákona o rodine navrhujú poslanci za Smer-SD Anton Martvoň, Otto Brixi, Daniel Duchoň a Anna Vitteková, odporučil ústavnoprávny výbor parlamentu schváliť. Úrok z omeškania by podľa pozmeňujúceho Martvoňovho návrhu mal platiť vo výške určenej podľa Občianskeho zákonníka a počítal by sa odo dňa uplynutia riadnej splatnosti výživného.

Pôvodne zákonodarcovia navrhovali, aby sa úrok počítal po uplynutí jedného mesiaca od splatnosti výživného. „Navrhovanú 30-dňovú lehotu sme zrušili po konzultáciách s odborníkmi z oblasti rodinného práva, pripomienkach verejnosti a aktivistov,“ vysvetlil Martvoň. Výška úrokov z omeškania bude o päť percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu. Zároveň by takýto úrok z omeškaného výživného mal byť aj súčasťou pohľadávky, ktorú by potom spolu i s výživným mohli vymáhať od povinných osôb priamo exekútori.

„Týmto návrhom chceme docieliť to, aby sa v SR výživné platilo vždy riadne a načas a aby tisícky vyživovaných alebo na výživné oprávnených osôb, napríklad matky detí, neboli cez hrozbu neskorého platenia výživného v znevýhodnenom postavení voči povinným osobám a aby si nemuseli požičiavať peniaze, kým čakajú na zaplatenie omeškaného výživného,“ dodal poslanec Smeru-SD. Martvoň upozorňuje, že mnohé vyživované alebo na výživné čakajúce osoby, napríklad slobodná matka dieťaťa, samotné dieťa, rodič, manžel, príbuzný, často riešia neskoro zaplatené, respektíve omeškané alebo nezaplatené výživné tým spôsobom, že si peniaze na živobytie alebo na zabezpečenie potrieb vyživovaného dieťaťa musia požičať z banky, od známych alebo prečerpajú limit na platobnej karte.

Keď nakoniec príslušná osoba s vyživovacou povinnosťou výživné oneskorene, napríklad po troch mesiacoch alebo po pol roku, čiastočne zaplatí, osoby odkázané na výživné alebo vyživované osoby musia príslušným finančným ústavom zaplatiť za spomínané pôžičky aj rôzne vysoké úroky, ktoré im však osoby s vyživovacou povinnosťou nikdy nenahradia.

Zmena sa nebude týkať náhradného výživného vyplácaného za povinné osoby štátom, čím by nevznikol žiaden negatívny dopad na štátny rozpočet. V roku 2011 bolo za trestný čin zanedbania povinnej výživy súdených približne 4 500 ľudí a 3 700 bolo odsúdených. V SR máme šesť druhov vyživovacích povinností, z ktorých sa platí výživné, a to vyživovaciu povinnosť rodičov k deťom, detí k rodičom, medzi ostatnými príbuznými, medzi manželmi, príspevok na výživu rozvedeného manžela a príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu