Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Procházka: Paška by nemal zrušiť klub SaS, ak bude mať menej ako 8 členov

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) by nemal zrušiť poslanecký klub SaS, ak počet jeho členov klesne pod osem. Myslí si to bývalý šéf ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka.

Vo svojom blogu ďalej pripomína, že v minulom volebnom období, keď parlament viedol Richard Sulík (SaS), stratil deväťčlenný poslanecký klub SNS dvoch ľudí. "V radoch tzv. štandardnej pravice, a rovnako tak v Smere, sa okamžite objavil tlak na to, aby klub SNS zanikol. Richard Sulík s tým prišiel za mnou a spýtal sa ma, čo ja na to," zaspomínal si Procházka.

Dodal, že na základe rokovacieho poriadku dospel k záveru, "že ten výslovne vyžaduje osmičku iba na vznik klubu". Sulíkovi teda oznámil, že podľa neho by klub SNS mal mať možnosť fungovať aj so siedmimi poslancami.

Sulík sa podľa Procházkových slov na tomto základe rozhodol, že tlaku starej gardy odolá. "Že neurobí nič smerom k zrušeniu poslaneckého klubu SNS a bude voči nemu ďalej postupovať ako voči plnohodnotnému klubu. Myslím si, že by mu to Pavol Paška mal oplatiť rovnakou mincou. Ak teda bude treba," uzavrel Procházka.

Odchod zo strany SaS zvažuje Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer a hovorí sa aj o Martinovi Chrenovi a Jurajovi Drobovi. Liberáli oznámia svoje rozhodnutie v utorok 16. apríla. Ak by odišli všetci piati, v klube SaS by zostalo šesť liberálov. Na vznik klubu je potrebných minimálne osem členov.

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň sa nazdáva, že ak počet členov klubu SaS klesne pod osem, mal by zaniknúť. Pripúšťa však, že rokovací poriadok nehovorí celkom jasne, či má klub zaniknúť alebo nie. Podľa bývalého šéfa parlamentu a súčasného predsedu klubu KDH Pavla Hrušovského vyvstáva otázka, či klub vôbec existuje, ak počet jeho členov klesne pod osem. Tiež uviedol, že ak v prípade SaS dôjde k takejto situácii, možno ju bude musieť riešiť parlament hlasovaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu