Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Martonyi si povaľuje vzťahy so Slovenskom: Toto je to porozumenie a empatia!

Miroslav Lajčák a János Martonyi
Miroslav Lajčák a János Martonyi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vzájomné vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom dostali novú kvalitu, vyhlásil dnes maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi, ktorý je v Bratislave na oficiálnej návšteve.

"Vzťahy medzi našimi krajinami dostali novú kvalitu. Spolupráca bola vždy, ale to, čo sa zmenilo, to je tá otvorenosť, úprimnosť, vzájomná dôvera, porozumenie a empatia," uviedol Martonyi po spoločnom rokovaní so slovenským ministrom zahraničia Miroslavom Lajčákom. Ako dodal, práve preto, že sa atmosféra slovensko-maďarských vzťahov zlepšila, môžu sa zaoberať aj citlivými otázkami. Martonyi však zdôraznil, že obe krajiny viac vecí spája, ako rozdeľuje. "Veci, ktoré majú svoje korene v minulosti a ktoré nás rozdeľujú, sa musíme pokúsiť uzatvoriť spoločným úsilím," ukončil.

Šéf slovenskej diplomacie Lajčák so svojím rezortným kolegom z Maďarska súhlasí. "Je fakt, že zažívame obdobie bezprecedentnej intenzity našich bilaterálnych kontaktov," povedal Lajčák. Pripomenul, že vo februári bol na oficiálnej návšteve Budapešti prezident SR Ivan Gašparovič a dodal, že do leta metropolu Maďarska navštívi aj premiér Robert Fico. Aj Martonyiho návšteva Bratislavy je podľa Lajčáka výsledkom snahy oficiálne sa stretávať jedenkrát ročne. "To všetko ukazuje, že sme schopní rozvíjať priateľské a dobrosusedské vzťahy na prospech našich občanov," poznamenal. Na rozdiel od minulosti sa im podľa Lajčáka darí hovoriť aj o témach, na ktoré majú obe krajiny rovnaké názory a o otázkach, ktoré nás spájajú. Neutekáme však ani pred témami, kde máme odlišné názory. "Nezametáme ich pod koberec," povedal.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu