Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

SaS považuje Ficove výroky za populizmus a extrém

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za populizmu a extrém považuje SaS vyhlásenia premiéra Roberta Fica týkajúce sa rómskej otázky, podľa ktorých riešenie segregovaných spoločenstiev je možné len cez extrémne opatrenia.

Reaguje tak na premiérove vyjadrenia o internátnych školách pre rómske deti, o ktorých hovoril na stretnutí so študentmi. SaS považuje takéto vyjadrenia za extrém, ktorý len povzbudzuje rasizmus v našej krajine a oslabuje beztak slabú ochotu štátu a verejnosti riešiť problémy sociálne vylúčených spoločenstiev efektívne a civilizovane. "Osobitne smutné je, že tieto zjednodušenia šíri premiér Fico medzi študentmi," pripomínajú liberáli.

Podľa SaS je zásadný rozpor medzi Ficovým "kvázi riešením" rómskej problematiky a rómskou reformou splnomocnenca Petra Polláka. "Kým Fico navrhuje posielať rómske deti do internátnych škôl alebo špeciálnych zariadení, Pollák s tým nesúhlasí. Tento rozpor pritom jednoznačne pochováva nádej, že v tomto volebnom období sa vďaka Pollákovi a rómskej reforme pohne riešenie rómskej otázky," reaguje SaS. Pripomína, že bez podpory premiéra a bez podpory vlády nie je možná žiadna integrácia sociálne vylúčených spoločenstiev. Riešenie rómskej otázky cez internáty a špeciálne zariadenia by bola pritom zásadná zmena koncepcie, zmena paradigmy, hovoria liberáli.

"Premiér Fico by mal najskôr poznať smutný osud detí, ktoré vyšli z detských domovov na Slovensku a z väčšiny z nich sú bezdomovci, mal by poznať negatívne zahraničné skúsenosti s internátmi tohto typu, kým sa prihlási k takýmto skompromitovaným riešeniam," povedala poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová. SaS namiesto siláckych a populistických rečí pripravuje ďalšie z radu 30 opatrení na riešenie rómskej otázky. "Tentoraz predložíme na najbližšie schôdze parlamentu návrh na zavedenie povinnej predškolskej výchovy pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia," doplnila Nicholsonová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu