Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Frešovi sa nepozdáva vznik ďalších strán v pravici: Je mi to smiešne

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ/BRATISLAVA - Predsedovi SDKÚ-DS Pavlovi Frešovi sa nepozdáva zakladanie nových strán.

"Mňa aj tak trochu vyrušuje, aj mi to je smiešne, že v tejto krajine máme drvivú ľavicovú prevahu 83 poslancov a jedného premiéra. Za to na pravici máme asi sedem subjektov a najmenej 12 ľudí, ktorí do minúty môžu ísť robiť premiéra," povedal Frešo vo svojom prejave na rokovaní Ústrednej rady jeho strany v Liptovskom Mikuláši. Podľa neho je to trochu drzé a treba viac pokory. Na Slovensku podľa neho musí prísť nová politická generácia, ktorá nie je podpísaná pod nedávnou minulosťou, ani pod hádkami, ani pod škandálmi ako bol údajný spis Gorila. Tvrdí, že SDKÚ-DS je jediná strana, ktorá po voľbách zareagovala európsky, demokraticky a správne, keďže vymenila svoje vedenie. "To je jav, ktorý je správny, ktorý umožní spretrhať tie staré väzby, tie osobné animozity," povedal Frešo. Podľa neho nikto nie je zvedavý na minulosť, ale na to aká alternatíva v pravicovom spektre vznikne. "Ja s takým neporozumením vnímam, keď vidím politikov, ktorí pôsobia na scéne dlhšie ako nielen ja, ale aj s Ivanom Štefancom a Luciou Žitňanskou, ako zakladajú nové strany, a ešte si dajú do názvu, že sú noví," povedal vo svojom prejave na rokovaní Ústrednej rady jeho strany v Liptovskom Mikuláši.

Frešo si myslí, že ak ľudová platforma strán KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS nedokáže ponúknuť jednotnú kandidátku do župných, prípadne prezidentských volieb, tak je to len prázdna deklarácia. "Musíme ukázať, že sa vieme dohodnúť, že sme schopní spoločného postupu a že do volieb chceme ísť v takomto širšom zoskupení. Nevylučovať ani žiadne ďalšie štandardné pravicové strany, ale ani opozičné mimoparlamentné strany," vyhlásil. Chce dať signál, že doba hádok je preč a že nechcú ísť do spojenectva so Smerom nikde na Slovensku.

Poslanci NR SR za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý aktuálne štartujú projekt Tvoríme Slovensko, ktorý má byť politický, ale nie stranícky projekt budúcej podoby Slovenska. Žitňanská povedala, že teraz nerozmýšľa, v ktorom "kastlíku" bude, ale o tom, ako by s podporou verejnosti vedeli niečo zmysluplné urobiť. V októbri ohlásil vznik názorovej platformy v KDH Radoslav Procházka. Na budúci týždeň by mal oznámiť, ako vidí svoju budúcnosť, pričom už v januári načrtol svoj odchod z hnutia. Z KDH už predtým odišli poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, založili nový politický subjekt Nová väčšina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu