Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výbor pre euroval neprešiel, o miliardách bude naďalej rozhodovať len minister

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR nebude mať poslanecký výbor pre euroval. Poslanci totiž na dnešnej schôdzi svojimi hlasmi nepodporili návrh novely rokovacieho poriadku NR SR a novely zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu, ktorý predložil Jozef Kollár (SaS).

 Liberáli chceli zákonom docieliť to, aby o miliardových príspevkoch či zárukách do eurovalu nerozhodovala iba jediná osoba, ktorou je minister financií. Kollár argumentoval tým, že aj o štátnom rozpočte Slovenska rozhoduje 150-členný parlament. Opodstatnenosť svojho návrhu taktiež opieral o systém v Nemecku, kde sa o použití prostriedkov v rámci európskych stabilizačných mechanizmov rozhoduje priamo v pléne.

Poslanci nepodporili ani návrh novely zákona o Štátnej pokladnici z dielne nezaradeného poslanca Daniela Lipšica. Prostredníctvom tejto legislatívy chcel mestám a obciam uložiť povinnosť viesť účty v štátnej pokladnici, čím by podľa jeho slov samosprávy ušetrili 20 mil. eur ročne. Vo svojom vystúpení uviedol, že nevidí dôvod na to, aby komerčné banky profitovali z peňazí, ktoré ľudia odvádzajú prostredníctvom podielových daní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu