Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vášáryová vyhrala stávku o fľašu: Chcela by som whisky alebo šampanské!

Vášáryová sa stavila s Kondrótom o fľašu alkoholu.
Vášáryová sa stavila s Kondrótom o fľašu alkoholu. (Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

BRATISLAVA – Poslanci stávkovali! Medzi vládnym Smerom a opozičnými stranami vládne súboj aj mimo parlamentných lavíc. Dôkazom toho je stávka Magdy Vášáryovej z SDKÚ a poslanca najsilnejšej parlamentnej strany Maroša Kondróta.


Čo stojí za stávkou? Ešte na septembrovej schôdzi Kondrót predložil návrh novely zákona o Bratislave. Pravica ho kritizovala pre zväčšenie kompetencie primátora, vďaka ktorej Milan Ftáčnik získa možnosť sám si vybrať svojich zástupcov bez súhlasu mestských poslancov.

Vášáryová tvrdí, že novela je ušitá na mieru Jánovi Budajovi a dôvod treba hľadať v čase, keď sa obaja uchádzali o post primátora Bratislavy. „Smer chcel pánovi Budajovi splniť sľub. Ten vo voľbe primátora na mňa vyštartoval, aby mi odobral hlasy,“ vysvetlila. Kondrót naopak ešte v septembri tvrdil, že návrh zákona o Budajovi nie je. „Počkajme si až zákon bude platiť, či ste jasnozriví proroci,“ uviedol počas schôdze.

Napriek tomu, že Budaj v tajnej voľbe mestského zastupiteľstva neprešiel dvakrát, tento post nakoniec vďaka zmene zákona získal. Milan Ftáčnik ho vymenoval do funkcie 31. decembra 2012.

Vášáryová: Dúfam, že to bude veľká fľaša

„Pán Kondrót nakoniec sám priznal, že zákon bol o Budajovi,“ tvrdí víťazoslávne Vášáryová, ktorá tak stávku vyhrala. Zároveň prezradila, že na svoju výhru v podobe fľaše alkoholu sa už teší, aj keď skoro vôbec nepije. „Dúfam, že to bude drahá a veľká fľaša, minimálne dva litre šampanského alebo whisky. Chcem sa totiž podeliť so všetkými, ktorí si mysleli to isté, čo ja,“ vysvetlila.

Medzi šťastnými, ktorých ponúkne pohárikom, by sa mal ocitnúť aj František Šebej z Mostu-Híd. Ten totiž na septembrovej schôdzi vystúpil k spornej novele zákona o Bratislave. „Je to komický dôvod na zmenu zákona o hlavnom meste. Nemôžeme potom hovoriť o demokratickej kontrole moci, ale o efektívnej forme vládnutia. Návrh je krokom k autokracii,“ vyhlásil vtedy v rozprave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu