Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Opozícia začala zbierať podpisy na obžalobu prezidenta

Liberáli spolu s KDH, Mostom-Híd a SDKÚ-DS chcú iniciovať návrh v Národnej rade SR, aby podala na Ústavný súd SR obžalobu na prezidenta
Liberáli spolu s KDH, Mostom-Híd a SDKÚ-DS chcú iniciovať návrh v Národnej rade SR, aby podala na Ústavný súd SR obžalobu na prezidenta (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Opozícia dnes začala zbierať podpisy na obžalobu prezidenta. Návrh obžaloby by mala podať do parlamentu vo štvrtok. Ako povedal poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik, opozícia sa v podaní snaží dokázať, že na základe výrokov prezidenta v čase sa zásadne menil jeho názor.

 "Na základe jeho vyjadrení, si bol vždy vedomý svojich kompetencií, ich rozsahu a limitu. Celý čas si bol vedomý ako má konať, ale úmyselne sa rozhodol porušiť ústavu," povedal Poliačik.

Porušenie ústavy v obžalobe je v dvoch veciach. "Prvou je neprimeraná lehota. Osemnásť mesiacov je trikrát viac ako iná lehota na vymenovanie kohokoľvek prezidentom," povedal Poliačik s tým, že teda prezident určite nerozhodol v primeranej lehote. Druhým základom obžaloby je prekročenie právomocí prezidenta. "Rozhodoval sa na základe skutočností, ktoré sa týkali voľby kandidáta a nie jeho osoby. Prihliadal k profesijnému pochybeniu, ktoré však nemalo za následok žiadne disciplinárne stíhanie kandidáta," povedal Poliačik, pričom upozornil, že ani prokurátori toto pochybenie nepovažovali za tak závažný moment, aby slúžil ako podklad k nevymenovaniu za generálneho prokurátora.

Na obžalobu prezidenta presvedčila partnerov SaS. Liberáli spolu s KDH, Mostom-Híd a SDKÚ-DS chcú iniciovať návrh v Národnej rade SR, aby podala na Ústavný súd SR obžalobu na prezidenta za úmyselné porušenie Ústavy SR tým, že po roku a pol čakania rozhodol o nevymenovaní Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora. K žalobe sa pripojí aj približne polovica poslancov poslaneckého klubu OĽaNO.

Ústava SR hovorí, že prezidenta možno stíhať iba za úmyselné porušenie Ústavy SR alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby na prezidenta rozhoduje Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva národná rada na ústavný súd, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie Ústavného súdu SR znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať. Ak opozícia predloží návrh na obžalobu, v NR SR musí byť návrh na rokovanie zaradený do 30 dní od jeho podania. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu