Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dzurinda: Slovenský dvojkríž vyjadruje hriešnosť, ale aj nádej

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dvojkríž na slovenskej zástave podľa expremiéra Mikuláša Dzurindu vyjadruje skutočnosť, že sme hriešni ľudia, ale máme nádej. Ako povedal v rozhovore, nič veľké, cenné, pekné, udržateľné nie je možné dosiahnuť bez námahy, bez úsilia, bez obete, bez bolesti.

„Pripomína mi fakt, že čím viac človek trpí, tým to má väčší význam. A to sú nezvyčajne dôležité atribúty, na ktoré zabúdame. Preto padáme do rôznych kríz,“ povedal s tým, že preto čím sa máme lepšie, smerujeme stále viac k pohodliu.

„Aj na Slovensku dnes stojíme pred vážnymi výzvami, aby sme si práve cez tento symbol uvedomili to podstatné. Keď prestaneme chcieť sa trápiť, keď stratíme schopnosť trpieť, keď stratíme zmysel pre obetu, tak to bude veľmi zle. A naopak, keď budeme vždy a vždy znovu objavovať tieto hodnoty, tak si myslím, že máme nádej,“ povedal.

Dzurindovi sa páči melódia, aj slová slovenskej štátnej hymny. „Ale jedno som ešte nedokázal. Aby som na verejnosti hymnu spieval tak, ako to spievajú Američania, Nemci, Francúzi, Taliani. Tu ešte niekde máme slabinu. Ešte ako keby sme sa to hanbili manifestovať,“ povedal. Dodal však, že nie je sám, keď zaznie v pléne v národnej rade alebo na straníckych konferenciách, alebo aj na verejnosti hymna, nehanbiť sa manifestovať vlastenectvo aj takýmto spôsobom.

Z textu slovenskej hymny sa Dzurindovi páči posledné dvojveršie. „Mne sa zdá, že to je ešte aj stále aktuálne. Aj dnes sa potrebujeme trošku prebrať. Aj dnes sme prepadli istej ilúzii, že budú tu len istoty a budú padať rovno z neba. Len preto, že to niekto ľahkým tónom dokáže sľúbiť,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu