Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Figeľ je rád, že padol komunizmus: Slovensko môže rozvíjať svoju vieru

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA – Pád komunizmu a nástup slobody, demokracie bol podľa predsedu KDH Jána Figeľa východiskom pre zvrchovanosť a samostatnosť. Ako povedal v rozhovore, bez toho, čo znamenal november ´89, by sme nemohli hovoriť ani o januári ´93.

„Za druhé dôležité obdobie považujem to, v ktorom Slovensko už v samostatnosti potvrdilo svoje odhodlanie byť naozaj demokratickou krajinou, ktorej záleží na hodnotách, na charaktere výkonu moci, na svojej európskej orientácii, vzťahoch v regióne. Na tom všetkom, čo znamená slušnú perspektívu. Ten zápas s autokraciou, s hrubým zneužívaním ústavy a moci vyvrcholil politickou zmenou v roku 1998, ktorá zároveň Slovensku otvorila cestu do spoločnej Európy,“ uviedol.

Tretí míľnik podľa Figeľa súvisí s integráciou Slovenska do európskych a euroatlantických štruktúr, pretože to je priestor stability základnej bezpečnosti a slobody postavenej na dominancii práva, nie moci. „Tým sa vývoj nekončí a nenastáva nejaké obdobie, ktorým by problémy skončili, ale tie míľniky boli súčasťou procesu dozrievania Slovenska z hľadiska dôveryhodnosti, schopnosti byť aktívnym a zodpovedným priateľom a partnerom vyspelému demokratickému svetu,“ povedal líder kresťanských demokratov.

Dvojkríž v slovenskom znaku podľa Figeľa znamená identitu, odkaz na korene, na tradície, na to, čo nás formovalo celé dejiny a je to späté s kresťanskou vierou. „Je to pozvanie k etike, ktorá na to bezprostredne nadväzuje, ak je viera živá. Zároveň nás to spája s veľkým široký európskym okolím, pretože aj dvojkríž, aj vrchy nás vkladajú do stredu kontinentu, ktorého kultúra bola a zostáva dominantne kresťanskou,“ zdôraznil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu