Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kaliňák: Rezort vnútra čaká mimoriadne ťažký rok

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rezort vnútra čaká podľa jeho ministra Roberta Kaliňáka mimoriadne ťažký nadchádzajúci rok. "Toto bude pre nás najťažší rok, čaká nás obrovské množstvo práce," povedal po poslednom rokovaní vlády v tomto roku. Na ministerstvo vnútra čaká po piatich rokoch hodnotenie schengenu, ďalšia fáza reformy štátnej správy ESO a tiež viaceré legislatívne aktivity.

"Máme zavádzanie nových pravidiel zákona o verejnom obstarávaní a mnoho ďalších úloh, popri štandardných policajných, hasičských a záchranárskych akciách, ktoré ministerstvo robí," uviedol Kaliňák. "A ešte k tomu so zúženými financiami. Čiže budeme pravdepodobne čarovať," dodal.

Minister Kaliňák tvrdí, že ak tento rok zaznamenáva rezort historické výsledky v tom, koľko ľudí sa podarilo na ulici a na cestách zachrániť, je to dané tým, že mnohé prostriedky sú veľmi moderné. "Dokážeme veľmi rýchlo a razantne zakročiť v prípade nešťastia a dostať ľudí zo samotných problémov. Zoberte si, že každé hasičské auto, ktoré dorazilo k nešťastiu v Kurimanoch, bolo vybavené vyslobodzovacou technikou. Boli to zásahové vozidlá, ktoré tiež požadujú svoju obnovu," povedal. Podľa jeho slov práve na túto oblasť má na budúci rok rezort k dispozícii o dva a pol milióna eur menej. "Na druhej strane, nie som tu na to, aby som sa sťažoval, ale aby som rezort manažoval tak, aby sme všetky naše požiadavky a potreby uspokojili," vyhlásil.

Ministerstvo čaká v budúcom roku príprava na ďalšiu fázu reformy štátnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa). Od nového roka končí špecializovaná krajská správa na Slovensku. Zánik 64 špecializovaných krajských úradov je prvou fázou reformy, ktorá by mala výrazne uľahčiť a zefektívniť kontakt občanov so štátnymi úradmi, aby akúkoľvek vec vybavili na jednom mieste. V druhej etape reformy by sa mali všetky pôsobnosti miestnej štátnej správy od 1. januára 2014 integrovať do jedného okresného úradu. Podľa Kaliňáka ľudia pocítia reálne dôsledky reformy až od roku 2014. "Teraz je len začiatok, urobili sme poriadok hlavne na ministerstve vnútra, aby sme podľa tejto jednotnej matrice mohli pripraviť budúcoročný prechod," dodal. Prvé, čo bude z reformy cítiť, bude podľa neho voľnejšie dýchanie v rozpočte. "Ale ten faktický výkon, ktorý má zaznamenať občan, bude od 1. januára 2014 a postupne budú nabiehať nové a nové možnosti, ktoré budú občanom poskytované," doplnil.

V budúcom roku rezort vnútra predstaví aj niektoré návrhy zákonov či noviel. Jednou z nich má byť aj očakávaná novela zákona o štátnom občianstve. Podľa ministra Kaliňáka bude systém fungovať ako v každom štáte. Udeľovanie občianstva by malo byť naviazané na trvalý pobyt. "Znamená to, že aj občan Slovenskej republiky môže nadobudnúť maďarské občianstvo a nestratí slovenské za predpokladu, že má trvalý pobyt v Maďarsku a získa občianstvo na základe tohto pravidla. Nie na základe národnej príslušnosti, ale na základe tohto pravidla, ktoré je vo všetkých štátoch všeobecne uznávané," vysvetlil.
V januári by sa mala verejnosť dozvedieť viac aj o pripravovaných zmenách pri volebných pravidlách. Pravidlá pre jednotlivé voľby by sa mali zjednotiť. "Nič nového sa nestane, len sa budú zjednocovať lehoty, moratóriá, financovanie, účtovanie," uviedol Kaliňák s tým, že jediná novinka, ktorá by bola na zváženie, je otázka stabilného volebného orgánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu