Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanci položili vláde 443 otázok: Odpovede dostali na tretinu z nich!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Celkovo 443 otázok položili poslanci Národnej rady SR od začiatku volebného obdobia predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) a členom jeho kabinetu v rámci pravidelnej parlamentnej Hodiny otázok. Táto procedúra sa koná každý štvrtok, ak rokuje parlament. Rozdelená je do dvoch častí tak, že premiér má na odpovede prvých 15 minút, zvyšných 45 patrí ministrom.

Najčastejším adresátom otázok bol práve šéf exekutívy, od členov snemovne ich dostal 218. Odpovedať stihol na 21 z nich. Počas svojej pätnásťminútovky stihne spravidla dve odpovede.
      
Ministri zodpovedali poslancom z 225 otázok 102. Okrem času zohráva svoju rolu aj pravidlo, že na otázku poslanca, ktorý v tom čase nie je prítomný v sále, sa neodpovedá. Počet zodpovedaných otázok ovplyvňuje aj dĺžka odpovede, na ktorú člen vlády nemá žiaden limit, okrem uplynutia celej hodiny. Poslanec, ktorý otázku predložil, ju má po skončení odpovede možnosť za dve minúty doplniť.
      
Na poslednej schôdzi v roku poslanci po prvý raz v tomto volebnom období využili aj možnosť položiť otázku generálnemu prokurátorovi, na ktorého mieste dnes sedí Ladislav Tichý. "Vážený pán zastupujúci generálny prokurátor, ako si máme vysvetliť vaše vyjadrenie o Dobroslavovi Trnkovi, ktorý je poverený výkonom funkcie námestníka Generálnej prokuratúry SR, že zákon porušil, ale vašu dôveru nestratil? Vás, ktorý máte byť strážcom zákonnosti a ústavnosti v tomto štáte," znela otázka, ktorú položili opoziční poslanci Tichému dovedna desaťkrát. Chceli si byť totiž istí, že pri žrebovaní poradia otázok sa niektorá z nich dostane na také priečky, aby sa Tichý stihol dostať k slovu. Opakovanie rovnakej otázky je z tohto dôvodu v parlamente bežnou praxou.
      
Zastupujúci generálny prokurátor však na parlamentnú Hodinu otázok neprišiel, čo odôvodnil dlhodobo naplánovanou dovolenkou. Odkázal, že odpovede poslancom zašle v stanovenej 30-dňovej lehote.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu