Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Poslanci ČR prelomili veto prezidenta ohľadne sankcií za prostitúciu a žobranie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká Poslanecká snemovňa schválila dnes návrh zákona, ktorý dáva úradom právomoc vykázať z mesta ľudí pristihnutých pri prostitúcií či žobraní. Poslanci tak prelomili predchádzajúce veto prezidenta Václava Klausa, informoval Český rozhlas.

Schválená legislatíva umožní úradom, aby až na tri mesiace zakázali pobyt v meste osobám, ktoré sa opakovane dopustia priestupkov, ako sú prostitúcia, žobranie alebo konzumácia alkoholu na verejných priestranstvách, kde to zakazujú obecné vyhlášky.

Kritici zákona poukazujú na to, že zavádza sankcie namiesto opatrení zameraných na prevenciu týchto nežiaducich javov. Predkladateľka zákona Ivana Řápková z ODS sa však domnieva, že schválené sankcie sú primerané závažnosti problému, z ktorým dlhodobo zápasia mnohé obce a mestá.

Řápkovej návrh podporili samosprávy takmer po celej ČR, najviac však zabodoval v jej rodných severných Čechách, kde poslankyňa v minulosti pôsobila primátorka Chomutova.

Predseda Zväzu miest a obcí Dan Jiránek v tejto súvislosti zdôraznil, že samosprávy v súčasnosti nemajú žiadne nástroje, ako zabrániť páchaniu opakovaných priestupkov na verejnosti. Podľa Jiránka nový zákon vyrieši aspoň časť súčasných problémov.

Analytik spoločnosti Človek v tiesni Daniel Hůle považuje presadzovanie tejto právnej normy za dôkaz nekompetentnosti niektorých starostov a obcí, ktoré čelia ťažkostiam s neprispôsobivými občanmi. Hůle pripomenul, že snemovňa presadila túto "katastrofálnu" legislatívnu úpravu napriek nesúhlasu vlády, prezidenta i Senátu. Združenie Človek v tiesni v tejto súvislosti uvažuje nad podaním ústavnej sťažnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu