Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Urbáni chce liečiť zdravotníctvo: Potrebujeme elektronické referendum

Milan Urbáni
Milan Urbáni

BRATISLAVA - Na liečbu choroby slovenského zdravotníctva treba použiť najlacnejšiu metódu v medicíne, ktorou je prevencia. Na riešení problémov, ich predchádzaní a tvorbe legislatívy by sa mali popri Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR zúčastňovať zástupcovia pacientskych organizácií, stavovských organizácií všetkých zamestnancov, ako aj odborov.

Pripravený projekt by po medzirezortnom pripomienkovaní mal ísť prostredníctvom elektronického referenda na verejnú diskusiu všetkých občanov.Vyhlásil to bývalý dlhoročný poslanec Národnej rady SR, predseda Strany moderného Slovenska (SMS) Milan Urbáni.

"SMS propaguje a chce zaviesť na Slovensku elektronické referendum. Až keď sa občania vyjadria k danému problému, ten môže byť ďalej spracovaný legislatívnou alebo inou právnou formou," zdôraznil.

Urbáni dodal, že slovenské zdravotníctvo má systémové chyby. "Žiaľ, spravili sa len čiastkové zmeny, ale kompletný nový systém nikto nerealizoval, hoci ho viacerí mali pripravený. Stále sa mrhajú miliardy pre nekoncepčnosť, neracionálnosť, pre zlé zákony sme stratili zbytočne veľké zdroje a nie je to len súčasná suma za arbitráž pre poisťovňu, príkladov by bolo oveľa viac," vyhlásil. "Vykrikovať a chváliť sa výhodným schválením jednej zdravotnej poisťovne je nekorektné a neodborné. Pokiaľ sa nezmenia princípy v zdravotných poisťovniach, je absolútne jedno, koľko máme poisťovní. Jediným korektným riešením je zaviesť konkrétne zmluvy medzi poistencom a poisťovňou, v ktorých bude presne definované, čo občan dostane v rámci povinného zdravotného poistenia a na čo sa musí pripoistiť," zdôraznil Urbáni.

Ďalšou veľkou chorobou zdravotníctva podľa neho je, že ministerstvo zdravotníctva doteraz nepredostrelo mapu potrebných zdravotníckych zariadení a ich personálne obsadenie a efektívne ekonomické manažovanie. Urbáni dodal, že absentujú prepojenia ministerstva zdravotníctva cez VÚC až na mestá a obce.

"Ministerstvo zdravotníctva a niektoré zdravotnícke zariadenia premrhali šancu na personálne preobsadenie, keď na jar tohto roku prijali všetkých lekárov, ktorí podali výpovede, späť do pracovného pomeru," podčiarkol Urbáni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu