Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Čentéš: V prípade môjho vymenovania vezmem sťažnosť späť

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

BRATISLAVA - Prebiehajúce konanie na Ústavnom súde SR o ústavnej sťažnosti, nebráni prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi vymenovať generálneho prokurátora. Pre TASR to uviedol zvolený kandidát na tento post Jozef Čentéš. Odmietol prezidentove tvrdenia pre denník Sme, že za nevymenovanie si môže sám a konanie umelo naťahuje.

"V prípade môjho vymenovania do funkcie generálneho prokurátora SR moju sťažnosť vezmem späť," povedal Čentéš. Pripomenul, že z októbrového rozhodnutia Ústavného súdu SR vyplýva, že prezident má konať v primeranej lehote. "Zároveň z tohto rozhodnutia vyplýva, že na Ústavnom súde SR neprebieha žiadne konanie, ktoré by mohlo spochybniť zákonnosť môjho zvolenia. Navyše Ústavný súd SR v minulosti konštatoval zákonnosť môjho zvolenia za kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora SR," vyhlásil Čentéš.

Podporu Čentéšovi dnes vyjadril aj predseda SaS Richard Sulík, ktorý je presvedčený, že prezident "nerozumie alebo nechce rozumieť" rozhodnutiu Ústavného súdu. "Podľa tohto rozhodnutia je prezident povinný vymenovať národnou radou zvoleného generálneho prokurátora v primeranej lehote, alebo oznámiť zákonodarnému zboru závažné, nie svojvoľné dôvody, pre ktoré ho nevymenuje. Prezident Gašparovič sa však v rozpore s výkladom Ústavného súdu SR rozhodol čakať," komentoval šéf liberálov, podľa ktorého primeraná lehota už dávno uplynula.

Z postojov Gašparoviča podľa neho vyplýva, že ak Ústavný súd neskonštatuje porušenie práv Čentéša ako dôsledok prezidentovej nečinnosti, hlava štátu ho za generálneho prokurátora nevymenuje.

"Dvadsiateho prvého mohol byť vymenovaný tohto mesiaca, ale pán Čentéš podal sťažnosť na senát o predpojatosti. Či sa to bude ťahať mesiac, štyri mesiace, pol roka, to ja neviem. Takže pán Čentéš to umelo predlžuje," povedal Gašparovič pre Sme. Čentéša zvolili poslanci Národnej rady SR za generálneho prokurátora v júni 2011. Odvtedy čaká, kedy ho prezident do tejto funkcie vymenuje.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu