Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mikloško vidí likvidáciu náboženského vysielania, Maďarič oponuje

Jozef Mikloško
Jozef Mikloško (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Jozef Mikloško (KDH) tvrdí, že je svedkom likvidácie náboženského vysielania vo verejnoprávnom RTVS. Konštatuje to v otázke pre ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) s tým, že má obavy o podstatné zníženie kvality verejnoprávneho vysielania.

Náboženské redakcie, ktoré vznikli po roku 1989, sú podľa Mikloška 23 rokov od pádu komunizmu úplne rozprášené. "Ľudia, ktorí pomáhali formovať duchovnú, kultúrnu a morálnu úroveň našich občanov, sú prepúšťaní, presúvaní na iné pracoviská alebo odchádzajú. V Slovenskom rozhlase sa napríklad ruší Centrum publicistiky, v rámci ktorého beží jediná relácia o politických väzňoch Klub osudov. Aký bude jej osud? Prečo pre 80 percent občanov, ktorí sú veriaci, sa náboženské vysielania zanedbávajú?" pýtal sa Maďariča počas Hodiny otázok.

Minister tieto tvrdenia odmietol a označil ich za chodbové reči, ktoré sa nezakladajú na pravde. Mikloškovu otázku navyše označil za silne sugestívnu. "Uisťujem vás, že redakcia náboženskej publicistiky zostáva zachovaná, celkový počet a štruktúra sa žiadnym spôsobom neredukuje. Generálny riaditeľ Václav Mika sa krátko po tom ako nastúpil do funkcie, stretol s cirkevnými autoritami a hovorili o obohatení náboženského vysielania," povedal Maďarič. Podľa jeho slov všetky náboženské formáty, ktoré sa v súčasnosti vysielajú, sa aj budú vysielať, nedochádza k ich redukcii a ostáva zachovaný aj Klub osudov.

Mikloško povedal, že jeho informácie hovoria o niečom inom. "Verejnoprávne médiá ako rádio Devín vysielajú programy, ktoré sú v prospech lepšieho Slovenska. Aj televízia robí veľa pre vzdelanosť a kultúru. No myslím si, že tam svoje miesto musia mať aj náboženské vysielania," apeloval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu