Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hraško: Čaplovič ukrajuje deťom z peňazí, bude ich ťahať od rodičov

Igor Hraško
Igor Hraško (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister školstva Dušan Čaplovič novým nariadením vlády, ktorým sa mení rozdeľovanie výnosu dane príjmov územnej samosprávy, opäť ukrajuje podľa poslanca NR SR Igora Hraška (OĽaNO) deťom peniaze. Vláda má o nariadení rokovať v stredu.

Ako uviedol Hraško dnes pred novinármi, vláda zavádza financovanie na deti s trvalým pobytom v obci aj pre školské kluby, teda bývalé družiny. Zásadným spôsobom sa znižuje podľa neho koeficient prepočtu poskytovania peňazí pre centrá voľného času a školské kluby detí.

„Samosprávy tým budú viac peňazí ťahať od rodičov detí. Rodičia, ktorí nemajú dostatok peňazí na poplatky, budú deti odhlasovať, a tým zostane viac peňazí samosprávam na plátanie dier v rozpočte. To vedie k likvidácii vzdelávacích aktivít v čase mimo vyučovania,“ upozornil Hraško.

Podľa Hraška sa zásadne mení financovanie v rámci školských klubov detí a záujmové vzdelávanie detí v centrách voľného času (CVČ). Pôvodné koeficienty boli v centrách 3,2 pre verejných poskytovateľov a 2,8 pre neverejných poskytovateľov a ten bol podľa Hraška znížený na 1,1. V školských kluboch sa z pôvodného koeficientu šesť pre verejných poskytovateľov a 5,3 pre neverejných poskytovateľov znížil na 1,6.

„Znížením budú samosprávy žiadať vyššie poplatky od rodičov. Tí, ktorí na to nebudú mať, deti odhlásia, ale keďže samospráva dostane peniaze na všetky deti s trvalým pobytom na území obce, tieto peniaze skončia v rozpočte obce a nepôjdu na vzdelávanie, kde boli určené,“ povedal s tým, že vláda mení podmienky financovania počas školského roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu