Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Borec nechce stiahnuť žiadny disciplinárny návrh na Harabina

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec neplánuje stiahnuť žiadny disciplinárny podnet, ktorý na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina podala jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská.

„Minister Borec neuvažuje nad tým, že by stiahol ktorýkoľvek z disciplinárnych návrhov voči predsedovi najvyššieho súdu,“ uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti SR.

Nič na tom nemení ani dnešný verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý rozhodol o sťažnosti Harabina proti disciplinárnemu potrestaniu zo strany ústavného súdu za nevpustenie finančnej kontroly na NS SR. Harabin uspel len čiastočne, a to s námietkou na spravodlivé súdne konanie. „Pretože ústavný súd v takom zložení, v akom rozhodoval, nebol podľa ESĽP nestranný,“ vysvetlila slovenská zástupkyňa pred ESĽP Marica Pirošíková s tým, že mu za to priznali štandardnú sumu pri procesných porušeniach, teda tritisíc eur. ESĽP podľa Pirošíkovej zároveň upozornil na to, že by bolo potrebné na vnútroštátnej úrovni obnoviť konanie pred ústavným súdom. Obnovu konania by mal iniciovať Harabin. Minister spravodlivosti by v takom prípade mohol disciplinárny návrh stiahnuť, ale ako avizuje, neurobí to.

ESĽP dnes mnohé námietky z Harabinovej sťažnosti označil za neprijateľné. „V tomto ohľade sa stotožnil s tým, čo vo svojom stanovisku uviedla vláda,“ povedala Pirošíková. Ako príklad neprijatých námietok uviedla námietku voči porušeniu práva prezumpcie neviny (z dôvodu nevyčerpania možností vnútroštátnych prostriedkov nápravy). Súd označil za nepodložené námietky, týkajúce sa slobody prejavu, práva na ochranu majetku, práva na účinný prostriedok nápravy a zákazu diskriminácie pri užívaní práv.

Súd však osobitne neskúmal podstatu celého prípadu - teda či mal Harabin pustiť kontrolu z ministerstva financií na NS SR. „Vzhľadom na to, že skonštatoval, že ústavný súd nebol nestranný v takom zložení, v akom rozhodoval, už nepovažuje za potrebné ďalej skúmať ďalšie námietky vznesené na poli článku 6 Dohovoru (právo na spravodlivé súdne konanie - pozn. red),“ dodala Pirošíková.

Teraz bude na ústavnom súde, ako sa so zistením ESĽP v prípade obnovy konania vysporiada. ESĽP pritom nezavial ústavný súd, ako má rozhodnúť. Harabinovi dal za pravdu pri námietke, ktorá súvisela s vylučovaním ústavných sudcov z konaní o jeho prípadoch. Pri jeho tzv. individuálnych sťažnostiach boli totiž vylučovaní tí istí dvaja sudcovia, ktorí potom v pléne (všetci sudcovia ÚS) rozhodovali v kauze disciplinárneho návrhu. „ESĽP sa nestotožnil s tým argumentom, že funkčnosť pléna v tomto prípade prevyšuje nad požiadavkou nestrannosti súd,“ vysvetlila Pirošíková. Upozornila, že v ďalších disciplinárnych konaniach Harabina bol vylúčený jeden sudca na základe Harabinovej námietky a dvaja na základe námietky bývalej ministerky spravodlivosti. Ústavný súd musí aj v ďalších konaniach podľa Pirošíkovej zobrať do úvahy dnešný verdikt ESĽP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu