Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ľavica sa má čoho obávať, tvrdí Frešo

Pavol Frešo, Ján Figeľ a Béla Bugár
Pavol Frešo, Ján Figeľ a Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Memorandum pre zodpovednú politiku, ktoré dnes podpísala Ľudová platforma strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, je záruka, že na Slovensku sa tvorí alternatíva voči Smeru-SD. Zhodujú sa na tom lídri trojice strán Pavol Frešo, Ján Figeľ a Béla Bugár.

"Je to opak trieštenia strán, je to hľadanie hodnôt, ktoré máme spoločné, hodnôt, ktoré môžu Slovensko posunúť dopredu," vyhlásil po podpísaní dokumentu predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Dodal, že strany vytvorili memorandum na základe spoločných hodnôt a tiež európskej perspektívy. "Práve tá, bohužiaľ, rozbila predošlú vládu. Začíname tam, kde sa to rozbilo," podotkol Frešo. Šéf SDKÚ-DS verí, že skutky, ktoré vyplynú zo spolupráce trojice strán, presvedčia ľudí, že tu je alternatíva a že ľavica sa má čoho obávať. "Lebo šanca, že Slovensko vrátime na inú cestu, začína," vyhlásil Frešo.
      
Líder KDH Ján Figeľ pripomenul, že Ľudová platforma sa v memorande hlási k 17. novembru a mieni na jeho odkaz nadviazať. "Chceme potvrdiť vlastnú zodpovednosť a odhodlanosť za to, aby sa sloboda a demokracia u nás upevňovali," povedal Figeľ. Poukázal na to, že memorandum nie je uzavretý dokument. Ľudová platforma v ňom pozýva na spoluprácu všetkých, ktorí zdieľajú hodnoty spísané v memorande.
      
"Nie je to uzavretá spoločnosť troch strán a nikoho do nej nevpustíme. Každý, kto chce pracovať, uznáva hodnoty a nechce robiť len marketingovú politiku, je vítaný,"
doplnil šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Zároveň deklaroval snahu vrátiť do politiky hodnoty, ktoré sa z nej vytrácajú. "Nastupuje marketingová politika, ktorá jednotlivcom pomáha zlepšiť imidž. My odmietame krátkodobú politiku, ktorá zvyšuje imidž jednotlivcov," zdôraznil Bugár.
      
V memorande sú podľa neho odskúšané hodnoty, na ktorých sa dá stavať. Dodal, že memorandum nie je o tom, že dnes ho strany podpíšu a od ďalšieho dňa budú fungovať ako jedna strana. Pripomenul, že trojica strán už v parlamente spolupracuje napríklad v podobe podpory návrhov.
      
Všetci traja lídri sa zhodli v tom, že chcú hľadať spoločného kandidáta na prezidenta. Frešo dodal, že otázka prezidentského kandidáta presahuje memorandum. "Ak má byť víťazný, musí mať širšiu podporu. Prezidentský kandidát nie je prezident strán, ale všetkých občanov," zdôraznil. Bugár doplnil, že pravicový prezidentský kandidát by mal zdieľať hodnoty z memoranda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu