Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poslancom zostáva prerokovať ešte 18 návrhov zákonov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novelou zákona o priestupkoch, ktorú do parlamentu predložili poslanci za SDKÚ-DS, otvoria poslanci dnes jedenásty deň 8. schôdze Národnej rady SR.

Právnou normou chcú zákonodarcovia za SDKÚ-DS odstrániť priestupkovú imunitu pre poberateľov sociálnych dávok a zaviesť náhradné plnenie za finančnú sankciu, a to verejnoprospešné práce. Príslušný orgán určí vykonanie práce a stanoví lehotu na jej vykonanie v troch stupňoch. Keď ani tretíkrát táto osoba nenastúpi na verejnoprospešné práce, stáva sa to trestným činom marenia výkonu súdneho rozhodnutia, čo sa už posudzuje podľa Trestného zákona. Zároveň SDKÚ-DS navrhuje znížiť hranicu zodpovednosti za priestupky na 14 rokov, čím zákon dáva do súladu so stavom, ktorý je v Trestnom zákone. Poslancom na 8. schôdzi zostáva prerokovať 18 návrhov zákonov a noviel.

Jozef Viskupič (OĽaNO) v novele zákona o rokovacom poriadku navrhuje, aby poslanci mali právo vykonávať poslanecké prieskumy individuálne, rovnako by mohli individuálne žiadať správy od členov vlády, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a vyšších štátnych funkcionárov. Viskupič so straníckym kolegom Miroslavom Kadúcom zároveň navrhujú zrušiť zákon o poslancoch z roku 1989. Argumentujú zastaranosťou a neefektívnosťou právnej normy, ktorá je podľa nich navyše založená na princípoch nezlučiteľných so systémom parlamentnej demokracie, aká sa uplatňuje na Slovensku.

Trojica poslancov z KDH Monika Gibalová, Pavol Hrušovský a Pavol Abrhan novelou zákona o organizácii Ústavného súdu SR presadzujú, aby ústavný súd, ak prijme návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov s ústavou a účastník konania navrhne pozastavenie účinnosti napadnutých právnych predpisov, o tomto rozhodol do 90 dní odo dňa začatia konania.

Bývalý minister hospodárstva a poslanec za SaS Juraj Miškov chce zmeniť zákon o poskytovaní investičnej pomoci. Po tom, čo sa zákon novelizoval počas jeho vedenia na ministerstve hospodárstva, predložil Miškov so svojím straníckym kolegom Martinom Chrenom ďalšiu novelu zákona o investičnej pomoci. Liberálni poslanci chcú zabrániť, aby o investičné stimuly mohli požiadať spoločnosti, ktoré nemajú v pláne vytvorenie nových pracovných miest, ale chcú len udržať už vytvorené pracovné miesta.

“Zažívame prax, že momentálne žiadajú o investičné stimuly aj podniky, ktoré fungujú, prosperujú, darí sa im a v podnikateľskom prostredí nemajú problém so svojou činnosťou. Napriek tomu však žiadajú štát o poskytnutie stimulov, napríklad vo forme úľavy na dani z príjmov, s odôvodnením, že v opačnom prípade budú prepúšťať. Takéto niečo sa dá takisto považovať za určitý druh vydierania štátu, keď mu podnikateľ hovorí, ak mi neodpustíš dane, budem prepúšťať,“ zdôraznili poslanci za SaS. Jednou z podmienok poskytnutia stimulov by teda podľa ich návrhu malo byť vytvorenie aspoň 50 úplne nových pracovných miest.

Parlament bude dnes hlasovať aj o návrhu zákona o registrovanom partnerstve z dielne SaS, ktorý národná rada už prerokovala. Rovnako rozhodne o dvoch priestupkových novelách. OĽaNO chce predĺžiť pokoj z noci aj na nedele a štátne sviatky. Navrhuje, aby sa režim pokoja týkal nielen nočného času medzi 22:00 a 6:00, ale aj dní štátneho sviatku a dní pracovného pokoja. Zmenu zákona o priestupkoch inicioval aj mandátový a imunitný výbor, právna norma formálne reaguje na zrušenie poslaneckej imunity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu