Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda schválila vyššie pokuty za nekvalitné potraviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výrobcov, predajcov a prepravcov potravín čakajú prísnejšie kontroly a vyššie pokuty. Vláda totiž na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh novely zákona o potravinách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý okrem sprísnenia kontrol a sankcií, rozširuje kompetencie zamestnancov orgánu úradnej kontroly potravín a taktiež aj príslušníkov polície.

Nepoctivým producentom a obchodníkom tak budú hroziť pokuty, ktoré sa môžu vyšplhať až do výšky piatich miliónov eur, a to v prípade, že na trh opakovane umiestnia nekvalitné a škodlivé výrobky.

Ak u nich kontrolóri odhalia potraviny, ktoré by mohli ohroziť zdravie alebo život spotrebiteľov, budú mať právo na ich mechanické alebo chemické znehodnotenie, aby tak zabránili ďalšiemu umiestneniu nevyhovujúceho tovaru na trh. "Likvidácia nekvalitných potravín podľa súčasnej právnej úpravy síce bola možná, ale taká zdĺhavá a nekonečne náročná na administratívu, že bolo treba urobiť jednoznačnejší výklad," povedal minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. V právomoci inšpektorov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR bude aj pozastavenie alebo úplne uzatvorenie prevádzky výrobcov a predajcov, ak pri kontrole odhalia napríklad potraviny neznámeho pôvodu, výrobky po dátume spotreby, prípadne hmyz či hlodavce. Všetky informácie o zistených nedostatkoch si budú môcť spotrebitelia nájsť na portáli potravinových kontrol ministerstva pôdohospodárstva.

Viac možností konať budú mať aj príslušníci polície. V prípade, že zastavia vozidlo, ktoré podľa veterinárov nespĺňa zákonné podmienky na prevoz potravín, budú mať právo odobrať vodičovi osvedčenie o evidencií. "Vrátené bude majiteľovi alebo vodičovi až po preukázaní, že príslušný tovar bol odovzdaný do kafilérie v Žiline," doplnil Jahnátek. Novou povinnosťou pre importérov potravín je nahlasovanie dovozu na územie SR príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe najmenej s 24-hodinovým predstihom. "Takýto pokyn platil len pre dovoz potravín z tretích krajín do Európskej únie," spresnil Jahnátek. Ministerstvo pôdohospodárstva však chce mať takýto dovoz nahlásený aj v prípade, ak do krajiny prichádza tovar z ostatných členských štátov EÚ.

Zásadnou zmenou v legislatíve je aj to, že už nebude rozlišovať medzi malými, strednými a veľkými prevádzkovateľmi pri stanovovaní výšky pokút. Novinkou je aj zavedenie sankcii voči obciam v prípade, že vopred nenahlásia ambulantný predaj na svojom území. Mnohí starostovia podľa Jahnátka úmyselne neinformujú ani hygienu ani veterinárnu správu o ambulantných predajcoch, čím sa ku konečnému spotrebiteľovi dostáva obrovské množstvo nekvalitných tovarov. Zákon určuje starostom a obecným úradom povinnosť informovať o umožnení ambulantného predaja v sídle obce. "Pokiaľ by si obecný úrad alebo starosta túto povinnosť nesplnil, môže dostať pokutu až 10 tisíc eur,“ zdôraznil Jahnátek. Predaj mimo obce zákon zakazuje. Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. marca 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu