Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nicholsonová: O sterilizácie je veľký záujem

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová

BRATISLAVA - Strana SaS nemá v úmysle zaviesť na Slovensku sterilizácie, ale sprístupniť ich tým, ktorí ich potrebujú, no nemôžu si ich dovoliť pre ekonomické bariéry. Ako na dnešnom brífingu strany SaS uviedla poslankyňa Lucia Nicholsonová, o tieto zákroky je veľký záujem.

Jej návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti a zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti však v parlamente narazil na ostrú kritiku poslancov za KDH. Tí za lepšie riešenie považujú napríklad používanie hormonálnej antikoncepcie.

Nicholsonová sa bráni tým, že práve KDH postavilo hormonálnu antikoncepciu mimo financovania z prostriedkov verejného zdravotného poistenia. Argumenty z dopoludňajšej rozpravy, v ktorej s kritikou vystúpili hlavne poslanci za OĽaNO a KDH, považuje Nicholsonová za spiatočnícke, podľa nej vracajú Slovensko do 16. storočia.

Nárok na bezplatné sterilizácie by mali mať podľa návrhu zákona z dielne SaS osoby, ktoré majú minimálne štyri deti a osoby staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi. Okrem navrhovanej bezplatnej sterilizácie mala zmena zákona priniesť aj možnosť pre osobu podstupujúcu zákrok, aby pri podpise informovaného súhlasu bol prítomný ďalší svedok, ktorého si sama vyberie. Tento krok mal nielen zvýšiť právnu ochranu osoby, ale aj podporiť ju po psychickej stránke. Ministerstvo zdravotníctva sa už pred časom nechalo počuť, že návrh nepodporí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu