Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poliačik: V SR existuje mýtus, že registrované partnerstvá nepotrebujeme

Martin Poliačik
Martin Poliačik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku existuje mýtus, že registrované partnerstvá vôbec nepotrebujme a že všetky veci, ktoré sú problémom pre páry rovnakého pohlavia, sa dajú vyriešiť notárskou zápisnicou či formou zmluvy.

Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil poslanec SaS Martin Poliačik, ktorý spolu so straníckymi kolegami pripravil zákon zavádzajúci registrované partnerstvá. Debata o ňom sa v pléne začne dnes.

Spomínaný mýtus označil Poliačik za nepravdivý. "Identifikovali sme 22 zákonov, ktoré potrebujeme zmeniť. Je to napríklad vzájomná vyživovacia povinnosť, vdovské, veci týkajúce sa zdravotnej dokumentácie či zadefinovanie štatútu príbuznej osoby," vysvetlil.

Poslanci vládneho Smeru-SD sa už vyjadrili, že zavedenie registrovaných partnerstiev nepodporia. Na otázku, či to bude SaS považovať za svoj neúspech, Poliačik odvetil, že úspechom je už len debata, ktorú svojím návrhom otvorili. Rovnako odmietol, že ide len o prezentáciu straníckej značky a naháňanie politických bodov. "My jednoducho realizujeme svoj mandát. Toto sú témy, ktoré sú súčasťou nášho programu od roku 2009, teda od roku, keď sem vznikli," dodal Poliačik.

Podľa návrhu SaS sa registrované partnerstvá pre osoby rovnakého pohlavia majú uzatvárať od roku 2013. Takéto partnerstvá by sa uvádzali ako rodinný stav do úradných dokumentov. Partneri majú byť osoby navzájom blízke, platiť má aj vzájomná vyživovacia povinnosť vrátane toho, aby životná úroveň partnerov bola počas trvania partnerstva rovnaká.

Nový zákon má tiež homosexuálnym partnerom priznať čiastočnú vyživovaciu povinnosť po skončení partnerstva vo forme príspevku na výživu bývalého partnera. Zákon o registrovaných partnerstvách však partnerom neumožňuje adopciu detí, a to ani dočasne. Zároveň nebudú môcť byť ani pestúnskou či dočasnou náhradnou rodinou.

Partnerstvo nebude možné uzavrieť pred 18. rokom života a nevznikne medzi nimi bezpodielové spoluvlastníctvo. Poslanci vládneho Smeru-SD sa už vyjadrili, že ani jeden z týchto návrhov liberálov nepodporia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu