Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Richter: Ľudí z fabrík vyháňa kríza, nie Zákonník práce

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Iba pred pár dňami schválená novela Zákonníka práce (ZP) je podľa ministra práce Jána Richtera za Smer-SD sociálnejšia, spravodlivejšia a solidárnejšia. Ako konštatoval v dnešnej relácii televízie STV O 5 minúť 12, zmena tejto pracovnej legislatívy zamestnancom pomôže.

"Vy nepomáhate, ale zhoršujete postavenie Slovenska v porovnaní s ostatnými krajinami," oponoval jeho kolega v diskusii Július Brocka (KDH). Vysvetlil, že už teraz firmy prepúšťajú s tvrdením, že dôvodom je zmena ZP. "Odmietam vplyv zákonníka na zamestnanosť. Ľudí z fabrík vyháňa kríza, nie zákonník," uviedol.

Richter dodal, že zmena ZP neprišla prekvapujúco. "Strana Smer-SD už po prijatí poslednej novely povedala, že chce v zákonníku robiť zmeny, ak na to dostane priestor a šancu," podotkol s tým, že dôvodom zmeny bolo nevyvážené postavenie medzi zamestnávateľmi a zamestnancami, ktoré posledná novela priniesla.

"Nie je potrebné, aby každá vláda reagovala zmenou zákonníka," uviedol Brocka. Vysvetlil, že počas jeho pôsobenia v koalícii za bývalej vlády, bola zmena ZP potrebná z dôvodu krízy. "Kríza ovplyvňuje správanie firiem. Chceli sme pomôcť tým, ktorí zamestnávajú, aby cez krízu prešli s čo najmenšími stratami," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu