Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer chce rozhodovať ako bývalá štátostrana, tvrdí Uhliarik

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Smeru-SD podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) nerešpektuje rozhodnutie takmer dvoch miliónov ľudí, ktorí sú poistení v súkromných zdravotných poisťovniach a chce rozhodovať ako bývalá štátostrana.

"Smer nemá od ľudí žiaden mandát na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne," uviedol Uhliarik v reakcii na dnešný kontrolný deň na ministerstve zdravotníctva, kde premiér Robert Fico potvrdil záujem vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu.
      
Bývalý šéf rezortu je presvedčený, že Smer by mal vysvetliť, prečo nechce ďalej sprísňovať podmienky, kedy si môžu poisťovne vyplácať zisk, ale naopak, chce peniaze ľudí použiť na vyplatenie majiteľov poisťovní. Myslí si tiež, že kabinet by mal vytvoriť väčší priestor pre súťaž poisťovní. "Jedna zdravotná poisťovňa bude vytvárať väčší priestor pre korupciu, pri rokovaniach o zmluvách," doplnil.
      
Predchádzajúca vláda Smeru odovzdala podľa Uhliarika v roku 2010 zdravotníctvo pred kolapsom. V tejto súvislosti pripomenul vysokú stratu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a vysoké dlhy nemocníc, ktoré si mali vyžiadať oddlžovanie za 300 miliónov eur. "Počas vlády Smeru neboli vykonané žiadne opatrenia, aby sa ďalej nezadlžovali. A Smer ani dnes nemá predstavu, ako to zabezpečiť. Zo štátneho rozpočtu pôjde do zdravotníctva v roku 2013 menej peňazí ako vlani. Ak bude Smer pokračovať v rovnakej politike na ministerstve, nová vláda bude musieť zdravotníctvo opäť zachraňovať."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu