Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Štát zaplatí súkromnú šou s celebritami: Maďarič vyčlenil 70 tisíc eur!

Marek Maďarič podporil celebrity
Marek Maďarič podporil celebrity (Zdroj: Ministerstvo kultúry)

BRATISLAVA – Z pompézneho projektu, v rámci ktorého sa budú žiaci bratislavských základných škôl pripravovať na hudobné vystúpenie, bude zrejme súkromný biznis platený štátom. Zo zmluvy, ktorú podpísali v rezorte kultúry, totiž vyplýva, že majiteľ umeleckej agentúry Matej Drlička si s peniazmi ťažkú hlavu robiť nemusí. Štát mu zaplatí PR, reklamu, umelcov šoubiznisu, prepravu aj zabezpečenie kultúrneho podujatia.

Zmluva medzi Drličkovou agentúrou a Národným osvetovým centrom, ktorý spadá pod rezort Mareka Maďariča, hovorí o tom, že umelec prináša do projektu nepeňažný vklad. Ním je nápad, dramaturgia a riadenie celého projektu. Ostatné zaplatí a zabezpečí totiž štát. Konkrétne sa zaviazal zaplatiť autorské honoráre pre účinkujúcich, logo projektu, dizajn manuálu, výrobu učebníc, kreslenie komiksu, webovej stránky, ale aj reklamu.

Ako sme sa dozvedeli od riaditeľky NOC Jany Kresákovej, v roku 2012 už v rámci rozpočtu na projekt vyčlenili 70 tisíc eur, celková suma však môže byť oveľa vyššia. „Celková výška rozpočtu aj s rokom 2013 bude závisieť od logistických a technických nákladov najmä v rámci záverečných vystúpení  v roku 2013 v Bratislave a v Košiciach, pričom výška logistických a technických parametrov prípravy, ako aj samotnej realizácie jednotlivých vystúpení sa momentálne spracováva,“ uviedla Kresáková.  

Cieľom celého projektu je, aby 700 detí vystúpilo v júni 2013 na súkromnej akcii Viva Musica. To má zabezpečiť ministerstvo školstva, ktoré má talenty hľadať na bratislavských základných školách. Témou má byť „legenda o rytieroch zo Sitna“ hodiaca sa k historickým témam obľúbeným hlavne v strane Smer, ako príklad socha Svätopluka na hrade.  Preto neprekvapí fakt, že vystúpenie má byť spojené aj s oslavami 20. výročia vzniku Slovenskej republiky.

Okrem žiakov sa na vystúpení zúčastnia známi herci, speváci, symfonický orchester. Všetci platení ministerstvom kultúry. Medzi avizovanými menami nechýbajú Adela Banášová, Táňa Pauhofová, Oskar Rózsa či Zuzana Krónerová. Viva Musica otvorí budúci rok už deviaty ročník, doposiaľ podujatie platil Drlička zo svojho, resp. z peňazí sponzorov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu