Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sulík: Smer sa rušením rovnej dane pripravuje o daňové výnosy

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD sa svojím návrhom na rast dane z príjmu sám pripravuje o daňové výnosy.

"Z čoho budete rozdávať? Z čoho sa budete hrať na Ježiška?" spýtal sa Smeru líder opozičnej strany SaS Richard Sulík na záver štvrtého rokovacieho dňa ôsmej schôdze parlamentu. Sulík vysvetlil svoje tvrdenia na prípade z obdobia, keď Slovensko zaviedlo rovnú 19-% daň. "Iba jeden rok po daňovej reforme, v roku 2005, stúpol základ dane firiem o 90 % a výber o 40 %," zdôraznil vo vystúpení za svoj klub. Tento proces sa podľa neho otočí, a tak Slovensko príde o zdroje v štátnom rozpočte.

"Vy teraz presne tento proces, ktorý sa tu ukázal ako mimoriadne prospešný, vy ho teraz otočíte a namiesto elixíru života tu miešate smrteľný kokteil," odkázal Sulík ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD). Navrhol tak vrátiť návrh zákona o dani z príjmov Kažimírovi na prepracovanie, pričom mu ponúkol spoluprácu.

"Mne je veľmi smutno z toho, čo sa tu deje," pripojil sa k svojmu lídrovi strany Jozef Mihál (SaS). Ten zdôraznil, že po januári budúceho roka sa zmeny robené pod rúškom konsolidácie dotknú všetkých ľudí od študentov, živnostníkov až po firmy. S týmito faktami sa nestotožnili vládni poslanci. "Ide o selektívnosť faktov a nelogickosť uvažovania," poznamenal Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Legislatíva z dielne rezortu financií prináša zvýšenie daní z príjmov fyzických aj právnických osôb od budúceho roka. Právnickým osobám sa má plošne zvýšiť sadzba dane z príjmov zo súčasných 19 % na 23 %. Fyzickým osobám zarábajúcim mesačne viac ako 3300 eur zase zdanenie vzrastie z 19 % na 25 %.

Zároveň sa zavádza dodatočná osobitná sadzba dane vo výške 5 % pre vybraných ústavných činiteľov, ku ktorým patria poslanci, členovia vlády aj prezident. Ministerstvo financií očakáva od navrhovaných zmien v daňovom systéme pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy každoročne na úrovni približne 500 miliónov eur.

Rokovanie pléna bude pokračovať v utorok (23. 10.) o 9. hodine. Poslanci sa však zavrú pred verejnosťou, keďže na programe je tajné rokovanie o Správe o činnosti SIS v roku 2011 a Správe o plnení úloh Vojenského spravodajstva. Následne budú verejne pokračovať v debate o zmenách vo finančných zákonoch a popoludní ich čaká záverečná rozprava k novele Zákonníka práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu