Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Matovičovci: Stíhanie exministrov Miklósa a Izáka je absurdné

Mikuláš Huba, predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredia
Mikuláš Huba, predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredia (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stíhanie bývalých ministrov životného prostredia Lászlóa Miklósa z SMK a Jaroslava Izáka z SNS za marenie ochrany prírody podľa poslancov za OĽaNO len podčiarkuje absurdný stav, kedy pri správe a „ochrane“ lesov aj v národných prírodných rezerváciách má hlavné slovo hospodárska organizácia.

Zákon o ochrane prírody a krajiny však hovorí, že funkcia ochrany prírody je v národných parkoch nadradená nad všetky ostatné funkcie a deklaruje požiadavku bezzásahového režimu v národných prírodných rezerváciách, teda územiach s najvyšším stupňom ochrany.

"Obvinení ministri postupovali v súlade s uvedeným zákonom. Kým v minulosti viacerí verejní činitelia boli dôvodne podozriví z porušovania zákonov a plytvania verejnými zdrojmi a orgány činné v trestnom konaní v ich prípade nekonali, teraz je dvojnásobne neakceptovateľné, ak by títo bývalí ministri boli postihnutí za to, že konali v súlade so zákonom," uviedol predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Mikuláš Huba (OĽaNO). Spolu s bývalým lesníkom a straníckym kolegom Jánom Mičovským apeluje na všetkých zainteresovaných, aby sa v tomto prípade riadili zdravým rozumom, základným ekologickým cítením a štandardami Európskej únie v ochrane prírody. "Bol by to precedens, ktorého absurdnosť nemá v celej Európskej únii obdoby," zdôraznil Huba. Rozhodnutie prokuratúry vníma aj ako snahu o ďalšie znižovanie autority štátnej ochrany prírody.

Prokuratúra podľa medializovaných informácií zamietla sťažnosti oboch exministrov proti obvineniu zo zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia a z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom. Podľa prokuratúry mali ako ministri zo zákona konať a povoliť zásah do prírody, aj keď sa zničená lokalita nachádza v piatom stupni ochrany. Využiť mohli inštitút stavu krajnej núdze. So zásahom ťažkých mechanizmov by sa príroda vyrovnala rýchlejšie ako s následkami, ktoré spôsobil lykožrút, tvrdil v auguste na tlačovej besede prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry Ladislav Hanniker. Ministri podľa obvinenia spôsobili svojou nečinnosťou Slovensku ekonomickú škodu najmenej 9,39 milióna eur a tiež ekologickú škodu približne 2,9 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu