Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nicholsonová: Máme plán, ako pomôcť učiteľom a zlepšiť školskú dochádzku

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predstavitelia opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) dnes predstavili niekoľko návrhov, ktoré majú vo všeobecnosti pomôcť slovenským učiteľom pri výkone povolania. Strana reaguje aj na otvorený list učiteliek z Dobšinej. Tie oslovili ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) s prosbou o pomoc ohľadne problému so vzdelávaním mladých občanov SR rómskej národnosti.

"Sme svedkami toho, že rezort školstva nekoná a preto sa SaS nemôže prizerať tejto nečinnosti," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SaS Lucia Nicholsonová.

Za základný krok považuje, aby sa v prvom rade zadefinovalo, čo znamená neplnenie základnej školskej dochádzky. Prax totiž ukazuje, že deti prevažne zo sociálne vylúčených spoločenstiev si plnia školskú dochádzku len formálne, aby sa dopracovali k rôznym benefitom.

"Chceme sprísniť podmienky na získanie nároku na zvýhodnené obedy a to tak, že navrhneme, aby pre vznik nároku na cenovo zvýhodnený obed dieťa v konkrétny deň sedelo v škole počas všetkých vyučovacích hodín," informovala poslankyňa. Dodala, že nárok na zvýhodnený obed stratí dieťa, ak počas týždňa vymešká už jednu vyučovaciu hodinu.

Ďalším navrhovaným opatrením z dielne SaS je, aby školské pomôcky, ktoré dostavajú deti zo sociálne znevýhodnených spoločenstiev, ostali majetkom školy a deti ich nemohli brať domov. Zabráni sa tak tomu, aby boli pomôcky speňažené alebo zničené. "V opačnom prípade, ak dôjde k odcudzeniu pomôcok, bude ich môcť škola vymáhať, pretože dôjde k spáchaniu priestupku," upozornila Nicholsonová.

V rámci novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi chce strana zrušiť 17-eurový príplatok za plnenie školskej dochádzky. SaS chce takisto postihovať rodičov maloletých matiek zrušením ich nároku na prídavky na dieťa. Rodičovské dávky by nemali dostávať ani rodičia, ktorí zanedbávajú rodičovskú starostlivosť. K tomu môže podľa Nicholsonovej dôjsť aj zanedbávaním školskej dochádzky. "Rodič, ktorý nevychováva svoje dieťa tak, ako by mal, žiadne peniaze od štátu nedostane," uzavrela poslankyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu