Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kažimírova 5-percentná ponuka je podľa odborov neprijateľná

Peter Kažimír
Peter Kažimír

BRATISLAVA - Ponuka ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) zvýšiť platy učiteľov a ďalších školských zamestnancov v priemere o päť percent, je neprijateľná.

Ak ju líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek príjme, svoje členstvo vo zväze zváži mnoho ľudí. Vyhlásil to líder Nových školských odborov (NŠO) Ľudovít Sebelédi.

"Pán Ondek viackrát vyhlásil, že pod desať percent nepôjdeme, myslím si, že ustojí svoje slovo a v prípade, že vláda nezmení ponuku, vyhlási neobmedzený štrajk," povedal s tým, že NŠO sú ochotné zapojiť sa do prípadného štrajku.

Školský odborový zväz dnes rokoval s ministrami školstva, financií a práce. Odborári dostali ponuku na zvýšenie platov o päť percent pre pedagogických aj nepedagogických zamestnancov. Reálne by si tak učitelia mohli budúci rok k výplate pripísať navyše 36 eur mesačne a nepedagogickí zamestnanci 18 eur. Štátnu kasu má toto navýšenie stáť 60 miliónov eur. Opatrenie sa nemá týkať vysokoškolských učiteľov, len nepedagogických zamestnancov. Ondek dnes k ponuke ministrov nezaujal stanovisko, tvrdí, že o tom musí rozhodnúť rada zväzu, ktorá mimoriadne zasadá v pondelok (15.10.) v Kežmarských Žľaboch.

Ďalšou požiadavkou odborového zväzu bolo zvýšenie investícií do školstva systémom postupových krokov na úroveň šesť percent HDP, ako je to vo vyspelých štátoch. Momentálne sa tento prídel na Slovensku pohybuje na úrovni štyroch percent. Táto požiadavka sa však na dnešnom rokovaní riešila len okrajovo.

Okrem týchto požiadaviek volajú NŠO spolu so Slovenskou komorou učiteľov po ďalších "oprávnených bonusoch". Žiadajú napríklad, aby sa pedagógom a odborným zamestnancom preplácala práceneschopnosť v plnej výške. Zdôvodňujú to tým, že sa dlhodobo zdržujú v blízkosti chorých detí. Dovolenka učiteľov by podľa nich mala byť v rozsahu prázdninového voľna žiakov.

Medzi ich šiestimi požiadavkami je aj výzva na preplácanie stravy gastrolístkami či možnosť druhého pracovného úväzku, ktorý by bol daňovo zvýhodnený. Ďalším bonusom má byť možnosť vybrať si každých päť rokov neplatené voľno s garanciou zachovania pracovného miesta. Podľa odborárov by to pomohlo ochrane duševného zdravia pedagógov a slúžilo ako prevencia pred emočným vyhorením.

Odborári hovoria aj o zavedení definitívy alebo zásluhovej definitívy. "Zásluhová definitíva by bola nielen odmenou pre najlepších expertov z našich radov, ale zabezpečovala by i potrebnú výmenu skúseností medzi generáciami pracovníkov v školstve," tvrdia NŠO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu