Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zvyšovanie eurovalu pákovaním v parlamente výbor neodporúča

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Časť poslancov Národnej rady (NR) SR žiada, aby prípadné navýšenie prostriedkov v Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) prostredníctvom takzvaného pákovania za účasti súkromného kapitálu, o ktorom sa v súčasnosti v Európe diskutuje, musel odobriť slovenský parlament.

Zástupca SR v trvalom eurovale by tak potreboval pred hlasovaním v tejto veci súhlas NR SR. Väčšina členov Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti v pondelok (8. 10.) však neodporučila plénu prijať takéto uznesenie. Parlament by sa mal týmto bodom zaoberať na svojej najbližšej schôdzi, ktorá sa začne budúci týždeň v utorok (16. 10.).

Opoziční poslanci predložili svoj návrh uznesenia, pretože hlasovanie o navýšení prostriedkov EMS z prostriedkov súkromného sektora takzvaným pákovaním je podľa nich príliš dôležitý krok a mala by o ňom rozhodnúť NR SR. Ako na výbore upozornil jeden z predkladateľov návrhu Jozef Kollár (SaS), prípadné uplatnenie záruk, ktoré SR vystavila v prospech eurovalu, by malo deštrukčný vplyv na štátny rozpočet a verejné financie.

"Preto sa v zdôvodnení odvolávame aj na ústavu, ktorá hovorí, že rozpočet a jeho stanovovanie patrí explicitne do kompetencie Národnej rady," zdôraznil Kollár. Argumentom pre schválenie ich návrhu je podľa neho aj fakt, že v Nemecku a Rakúsku získali národné parlamenty silnú právomoc rozhodovať o eurovale.

Podľa predsedu eurovýboru Ľuboša Blahu (Smer-SD) je v rovnakej skupine krajín ako Nemecko a Rakúsko aj Fínsko. Na druhej strane sú však štáty ako Francúzsko, Belgicko, Taliansko či Španielsko a iné, kde parlament o krokoch v rámci eurovalu nerozhoduje. "V štátoch, kde máme vládu jednej politickej orientácie ako Francúzsko, je parlament iba informovaný," pripomenul Blaha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu