Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico hostí desiatich premiérov: Vieme, čím ich prekvapí!

Už deň pred stretnutím sa z bezpečnostných dôvodov turisti na hrad nedostali. Zobraziť galériu (5)
Už deň pred stretnutím sa z bezpečnostných dôvodov turisti na hrad nedostali. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bratislavu dnes ovládli najmocnejší! Premiéri desiatich krajín EÚ a Chorvátska ako aj ministri a štátni tajomníci ďalších piatich krajín sa už od rána zdržiavajú na Bratislavskom hrade, kde spoločne vystúpia proti kráteniu rozpočtu EÚ. Zistili sme, čím ich premiér Robert Fico pohostí.


Predstavitelia pätnástich štátov chcú na stretnutí Priateľov kohézie docieliť, aby vytvorili tlak na neznižovanie financií, ktoré sú určené na vyrovnávanie regionálnych rozdielov v rámci EÚ. Plánujú tak podpísať spoločnú deklaráciu, podľa ktorej by Európska komisia mala mobilizovať všetky nástroje podporujúce hospodársky rast.

Na summite okrem premiéra Roberta Fica vystúpi s prejavom aj šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz ako aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Keďže ide o pracovné stretnutie, premiér si pre hostí neprichystal žiadne dary. "Protokolárne sa pri tejto príležitosti hosťom nedávajú dary a rovnako nie je pripravený ani žiadny špeciálny program, pretože ide o pracovné rokovanie," informovali nás na tlačovom odbore Úradu vlády. Zato štátnici si budú pochutnávať na skutočne kráľovskom obede.

Fico hostí desiatich premiérov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pozrite si menu.


Predjedlo
Jelenia terinka s morskými riasami, bylinkové maslo, pečivo

Polievka
Dubáková krémová

Hlavné jedlo
Variácie z teľacej panenky na jablkovom lôžku, gratinované zemiaky, brusnicová omáčka

Dezert
Cisárska kocka
 

Pozor, na hrad sa nedostanete!


Stretnutie významných politikov však skríži plány všetkým, ktorí by v piatok chceli navštíviť Bratislavský hrad. Kultúrna pamiatka bude zatvorená. Trpezliví musia byť aj vodiči. Okrem toho, že v piatok býva doprava zhustená, v súvislosti s bezpečnostnými opatreniami sa dajú očakávať obmedzenia aj na cestách. Detaily zo stretnutia budeme prinášať priebežne.

Neformálnu skupinu Priatelia kohézie tvorí 15 členských krajín EÚ: Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko. So skupinou úzko spolupracuje aj Chorvátsko, ktorého vstup do EÚ sa očakáva 1. júla 2013 po ratifikácii zmluvy o pristúpení všetkými členskými krajinami únie. Na dnešnom stretnutí sa majú zúčastniť premiéri Českej republiky, Maďarska, Poľska, Estónska, Lotyšska, Rumunska, Bulharska, Slovinska, Portugalska a Chorvátska.

Kvôli bezpečnostným opatreniam zavreli nádvorie Bratislavského hradu už vo štvrtok.
Zobraziť galériu (5)
Kvôli bezpečnostným opatreniam zavreli nádvorie Bratislavského hradu už vo štvrtok.  (Zdroj: Vladimír Labát)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu