Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pollák pozýva mimovládky aj politikov na riešenie rómskej problematiky

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) pozýva mimovládne organizácie aj parlamentné politické strany na spoločné rokovanie o rómskej problematike. Uskutoční sa v pondelok 8. októbra v Národnej rade SR ráno.

"Chceme si vypočuť mimovládne organizácie aj politikov. Akú predstavu majú o tom, ako by sa mala rómska problematika na Slovensku riešiť," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii Pollák. Pripomenul pripravovanú rómsku reformu, na ktorej Pollák a Igor Matovič spolupracujú s vládnym Smerom-SD.

"Je to súbor reštriktívnych a komplexných opatrení, ktoré majú doviesť Rómov k tomu, aby neboli súčasťou sociálneho systému len ako poberatelia, ale aj ako prispievatelia," povedal Pollák, pre ktorého je spustenie reformy zásadný krok v riešení rómskej problematiky. Rokovať so všetkými, ktorí sa otázkou zaoberajú, chce Pollák aj preto, aby mala jeho reforma čo najmenej prekážok pri spúšťaní.

Pollák si uvedomuje, že riešenie rómskej problematiky je beh na dlhú trať, má však pripravené aj rýchle riešenia, po ktorých ľudia volajú. "Spočívajú v reforme sociálneho systému. Správanie sa ľudí v sociálnom systéme sa odzrkadlí aj na ich príjme. V blízkom období prídu do parlamentu návrhy zákonov, ktoré budú o tom, že za každý priestupok aj človek, ktorý je v sociálnom systéme, bude postihnuteľný," priblížil Pollák.

Na otázku, či plánuje podporiť návrh novely zákona od SDKÚ-DS, podľa ktorej by dávky a príspevky v hmotnej núdzi podliehali exekúciám, a to do výšky dvoch tretín priznanej sumy, povedal, že iniciatívy poslaneckých kolegov nebude komentovať. "Pre mňa je dôležité, aby celá reforma bola uvedená do praxe, lebo to jediné privedie Slovensko k nejakému posunu v oblasti rómskej problematiky," uviedol Pollák.

Splnomocnenec vlády sa chystá aj do Malaciek, kde sa chce oboznámiť so situáciou okolo rodiny Dobrovodských a jej rómskych susedov. "Chcem sa oboznámiť so situáciou aj s riešeniami, ktoré mesto ponúklo údajne v mestskom zastupiteľstve. Údajne sa prijalo nejaké uznesenie, ktoré túto situáciu rieši. Po oboznámení následne štát povie, ako zasiahne do tejto problematiky v Malackách," povedal Pollák. Pripúšťa aj možnosť oddelenia oboch rodín.

"Je pre nás podstatné, aby tento problém už netrápil túto krajinu a aby tieto dve rodiny boli oddelené," poznamenal splnomocnenec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu