Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

OĽaNO predkladajú novelu o štátnych sviatkoch: Namiesto rušenia presun

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Novelu zákona o štátnych sviatkoch, v ktorej navrhujú namiesto rušenia sviatkov ich jednoduchý presun, predkladajú do parlamentu poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič, Erika Jurinová, Martin Fecko a Jozef Viskupič.

Ako ďalej informovala hovorkyňa OĽaNO Eva Surovková, ak pripadnú vybrané štátne sviatky alebo sviatky na utorok, stredu alebo štvrtok v pracovnom týždni, presunú sa na piatok toho istého týždňa ako dni pracovného pokoja. "Občania tak nebudú okradnutí o dni voľna, tak ako to dlhodobo plánuje vládny Smer-SD," dodala. Zároveň sa tak Slovenská republika priblíži úrovni štátov, ktoré už podobnú úpravu majú zavedenú desaťročia v podobe tzv. bank holiday.

"Rozdelením sviatku a voľna by podľa predpokladov malo dôjsť aj k pozitívnejšiemu vnímaniu sviatku samotného. Napríklad keď si v stredu 17. novembra podvečer ľudia na námestí pripomenú udalosti novembra ´89 a hneď v piatok toho istého týždňa budú opäť v dobrom na 17. november 1989 spomínať, pretože si budú užívať voľný deň so svojou rodinou či priateľmi," vysvetlili zámer poslanci.

Taká zmena neruší žiadne štátne či cirkevné sviatky, no napriek tomu bude mať pozitívny vplyv na rast HDP, efektivitu podnikania, produktivitu práce, rozvoj domáceho cestovného ruchu, ale aj na lepšiu pohodu zamestnancov a ich rodín. Zároveň sa tak podľa OĽaNO zabezpečí plynulosť pracovných procesov bez prerušenia dňom pracovného pokoja.

Podobný návrh podávali poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti už pred rokom, v tom čase však Smer-SD tento návrh odmietal, pretože ho považoval za nemorálny. "Dnes však opäť zmenil svoju rétoriku a nebráni sa dokonca občanom Slovenska sviatky rušiť," uviedli poslanci s dodatkom, že Smer-SD argumentuje stratami HDP za dni voľna. "My hovoríme, že keď sviatok pripadne na stred pracovného týždňa, za cely týždeň klesne produktivita, pretože sa budú ľudia rozbiehať dvakrát,“ vysvetlili poslanci. Preto presun týchto sviatkov na koniec týždňa zvýši produktivitu aj bez rušenia sviatkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu