Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Figeľ: Pre EÚ sú dôležité nielen pravidlá, ale aj ich dodržiavanie

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre EÚ a eurozónu sú dôležité nielen pravidlá, ale aj ich dodržiavanie, pretože európska integrácia je založená na spoločnom práve.

Zhodol sa na tom podpredseda Národnej rady SR a predseda KDH Ján Figeľ s rakúskym vicekancelárom, ministrom zahraničných vecí a predsedom Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Michaelom Spindeleggerom, ktorý je na návšteve SR.

 "Finančné trhy bez dôvery sú veľmi krehké, krízové. To platí aj o politike, takže z hľadiska ekonomicko-finančných záležitostí nechceme, aby sa EÚ stala dlhovou úniou, ale úniou solidarity, ktorá vyjadruje zdieľané záujmy, podporu, ale zároveň schopnosť a zodpovednosť za plnenie domácich úloh, potrebných reforiem, úsporných opatrení a vytváranie podmienok pre hospodársky rast, či z hľadiska zamestnanosti alebo z hľadiska ekonomiky," uviedol Figeľ po skončení rokovaní s rakúskym partnerom.

"Rakúsko a Slovensko majú tú istú menu, to isté euro a práve dodržiavanie pravidiel fiškálneho paktu a prípadne ďalšie kroky pri formovaní tzv. bankovej únie môžu byť dôležitými pre obnovu dôvery, disciplíny a perspektívy či už eura alebo eurozóny a celej EÚ," dodal predseda KDH.

"V otázke budúcnosti eurozóny som optimistický, pretože poznáme rozhodnutie nemeckého ústavného súdu, ktorý povedal áno európskemu stabilizačnému mechanizmu pre Nemecko. Poznáme výsledok volieb v Holandsku s víťazstvom proeurópsky orientovaných strán. Myslím, že to je dobrý základ. Musíme sa však držať stratégie, že chceme zostať v Európe, ktorá znamená fiškálny pakt. Každý člen sa bude starať o spoločný rozpočet, o jeho bilanciu, teda bude spoločne pracovať pod spoločným ochranným dáždnikom," poznamenal Spindelegger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu