Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do konca roka by sa malo zrušiť 64 štátnych úradov

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - K 1. januáru 2013 dôjde k zrušeniu 64 štátnych úradov. Predpokladá to návrh zákona o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe, ktorá reaguje na zámery vládneho programu ESO.

 V praxi by schválenie zákona malo znamenať presun kompetencií a pôsobností niektorých krajských úradov na iné určené inštitúcie. Návrh dnes prerokuje legislatívna rada vlády a v stredu (22.8.) by sa ním mal zaoberať vládny kabinet.

Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý návrh predkladá, hovorí, že ide iba o prvú fázu celkovej rekonštrukcie štátnej správy na Slovensku. "Začíname štrukturálnymi zmenami, ktoré musia byť okamžite nasledované aj ekonomickými zmenami fungovania niektorých úradov," povedal Kaliňák. V súčasnosti sa podľa neho nedá presne vyčísliť, koľko táto zmena v konečnom dôsledku prinesie peňazí do štátneho rozpočtu, ambíciou rezortu však je ušetriť v rámci celej reformy ESO stovky miliónov eur. "Samozrejme, úspory budú prichádzať už aj v tomto prípade na rad, ale ich zásadné prejavenie má byť až v priebehu roku 2014," doplnil.

Zmena sa má dotknúť krajských školských a stavebných úradov a územných vojenských správ. Ich pôsobnosť prejde na existujúce obvodné úrady v sídle kraja. Majetok štátu v správe týchto úradov sa zverí do správy ministerstva vnútra.

Zrušené budú aj krajské úrady životného prostredia, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, ako aj krajské pozemkové, lesné a katastrálne úrady. Ich kompetencie sa presunú na príslušný špecializovaný orgán nižšieho stupňa v pôsobnosti náležitého ústredného orgánu štátnej správy.

Počet zamestnancov úradov sa aj vďaka tomuto návrhu v budúcom roku zníži o 191. "V niektorých prípadoch dôjde aj k prepúšťaniu, ale nie je to osnova toho, na čom chceme šetriť, pretože aj dnes majú úradníci podpriemerné platy," povedal Kaliňák. Zmena podľa neho prinesie dostupnú a flexibilnú štátnu správu v každom regióne a okrese Slovenska. Opatrenie má aj antikorupčný charakter, stransparentní riadenie a kontrolu verejných prostriedkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu