Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opozícia oprašuje návrh: Cyklisti a kone sa majú vrátiť do lesov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zákaz voľného pohybu cyklistov a jazdcov na koňoch v lesoch opäť zamestná poslancov. Ivan Štefanec, Pavol Frešo (obaja SDKÚ-DS), Juraj Droba (SaS) a Jozef Viskupič (OĽaNO) opäť predložili návrh novely zákona o lesoch, ktorý má toto obmedzenie od januára 2013 zrušiť.

Snemovňa sa rovnakou iniciatívou zaoberala aj v minulom volebnom období, no z dôvodu predčasných parlamentných volieb to vtedajší koaliční politici nestihli dotiahnuť do konca.

Zákaz pohybu po lese na bicykli a na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy platí na Slovensku od 1. septembra 2007. Autori tohto zákazu argumentovali údajným neúmerne sa zvyšujúcim nebezpečenstvom ohrozenia života a zdravia občanov, ktorí sa jazdou na bicykli a koni dostávajú do odľahlých častí lesov a spôsobujú zvýšenú eróziu pôdy.

Podľa štvorice opozičných poslancov však tento zákaz neprimerane obmedzuje vstup ľudí do lesa a podmienky na jeho využitie na športové a rekreačné aktivity. "Zákon je v rozpore s našou kultúrou a stáročnou tradíciou, súčasťou ktorej je slobodný vstup do lesa. Navyše, deklarovaný problém – ohrozenie ľudí – nerieši, pretože pohyb po vyznačených turistických chodníkoch rieši zákon o ochrane prírody," argumentujú poslanci.

Aktuálny zákon je tiež podľa nich nevykonateľný, pretože občania sa nemajú ako dozvedieť, či ho porušujú, keďže lesné cesty nie sú v teréne nijako značené. "Tento fakt spôsobil hromadné neúmyselné porušovanie zákona, čo vedie k spochybňovaniu dodržiavania a vynucovania zákonov všeobecne," uvádza sa v dôvodovej správe.

"Chceme odstrániť toto dedičstvo, ktoré tu nechal Robert Fico (Smer-SD) ako jedno z ďalších dedičstiev proti ľuďom. Je normálne, aby ľudia chodili do lesa, aby športovali a využívali aktívny oddych v prírode," argumentoval vlani Štefanec s tým, že súčasný stav je nenormálny. "Momentálne sa môže jazdiť po chodníkoch minimálne štyri metre širokých, my dávame možnosť, aby sa mohlo jazdiť aj po chodníčkoch," vysvetlil.

Droba vtedy deklaroval, že poslanci urobia všetko, aby poľovnícka loby nevystrnadila taký rekreačný šport, ako je horská cyklistika, z lesov. "SR je krásna krajina, ale máme nevyužitý potenciál cestovného ruchu. Myslím si, že horská cyklistika môže byť jedna z ciest, ako zatraktívniť túto krajinu, pritiahnuť sem Nemcov, Holanďanov či Rakúšanov," povedal v septembri 2011.

Zákaz voľného pohybu cyklistov a jazdcov na koňoch po lese sa do právnej úpravy v roku 2007 dostal cez pozmeňovací návrh Tibora Lebockého (Smer-SD). Za porušenie ustanovenia presadil pokutu do výšky 5000 korún (166 eur). Novela v NR SR spustila v tom čase slovnú prestrelku. Zákaz kritizovali poslanci SDKÚ-DS, KDH a SMK. Argumentovali, že právna úprava neprispeje k rozvoju cestovného ruchu ani rozvíjaniu aktívneho života obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu