Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sociálni demokrati urobili z parlamentu psychiatriu,myslí si Galko

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Sociálni demokrati urobili z Národnej rady (NR) SR podľa poslanca SaS Ľubomíra Galka čistú psychiatriu.

"To, čo tu predviedli, je čistá psychiatria. Niekoľko dní sme tu riešili niečo, čo sme riešiť nemali," vyhlásil po tom, ako poslanci na návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) presunuli všetky neprerokované body na ďalšiu schôdzu, čím ukončili štvrtú schôdzu. Paška následne zvolal šiestu schôdzu, na ktorej by sa mali objaviť všetky presunuté body. Podľa Galka sa dnes ukázalo, že v pléne je 83 poslancov, ktorí nie sú normálni, ale sú len stláčači gombíkov. Narážal na poslancov Smeru-SD.

"Nepočúvajú, nerozmýšľajú nad tým, čo robia, napriek tomu, že ich tu fundovaní právnici z radov opozičných poslancov upozorňovali, že strácame čas a sme tu na smiech celému Slovensku. Smerácki poslanci na čele s predsedom Národnej rady SR si myslia, že už si môžu dovoliť všetko," dodal Galko.

Liberálny poslanec pripomenul, že opozícia upozorňovala vládnu stranu, že jej postup pri prerokúvaní novely zákona o sociálnom poistení v skrátenom konaní je v rozpore so zákonom. Sociálni demokrati však podľa Galka silou mocou presadzovali svoje, až sa dostali do situácie, že sa musela ukončiť schôdza a vyhlásiť sa nová, čím sa má celý proces právne očistiť. Galko je zvedavý, ako sa bude Smer-SD tváriť, keď sa na novej schôdzi do diskusie opäť prihlásia všetci rečníci, ktorí už k téme tri dni vystupovali.

"Tri dni sme tu strávili a pôjdeme odznova," upozornil líder OĽaNO Igor Matovič. Podľa jeho výpočtov môžu niektorí poslanci vystúpiť až desaťkrát. "Teoreticky by sme všetci opoziční poslanci mohli mať dokopy 800 vystúpení. Takže možno to bude do novembra," poznamenal Matovič. Podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) považuje postup, ktorý zvolil šéf NR SR Pavol Paška (Smer-SD) za "procesne najčistejšie riešenie". V piatok 3. augusta sa začne podľa jej slov šiesta schôdza, na ktorej sa objavia všetky doteraz neprerokované body. Tak novela zákona o sociálnom poistení v skrátenom konaní, ako aj zmena kompetenčného zákona a poslanecké návrhy.

Ukončenie jednej schôdze a následne vyhlásenie novej zvolil Paška podľa nej preto, aby neboli ústavné pochybnosti o prípadnom schválení novely zákona o sociálnom poistení. "Ide o to, aby sme urobili čistý proces," povedala. Poslanci budú podľa Zmajkovičovej rokovať aj v pondelok 6. augusta, ich vystúpenia nebudú obmedzované. "Poslanci môžu nastúpiť ako predtým aj s tými istými vystúpeniami," uviedla. V piatok má rokovací deň trvať do 16.00 h.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu