Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na Slovensku sa má vytvoriť Národný systém dopravných informácií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA- Na Slovensku by sa mal vytvoriť Národný systém dopravných informácií. Poslanci dnes v pléne poslali do druhého čítania vládny návrh zákona z dielne ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) o inteligentných systémoch.

 V rámci toho by sa na Slovensku malo vybudovať aj Národné dopravné informačné centrum. To by zbieralo informácie z ciest o počtoch áut, nehodách či zápchach. Následne by ich poskytovalo vodičom, záchranárom a polícii. Odhadované maximálne náklady na takýto projekt sú 150 miliónov eur. Z toho 120 miliónov eur má byť financovaných z eurofondov a zvyšných 30 miliónov eur má ísť zo štátneho rozpočtu.

Opozičným poslancom v pléne sa nepozdávala odhadovaná suma na celý projekt, či nedostatočné informácie v predkladanom zákone. "Systém ako taký nechcem zatracovať, keďže ide o veľký nový systém. Je však potrebné mať dostatok relevantných informácií," podotkol Juraj Miškov (SaS).

Podľa Počiatka však ide len o prijatie európskej smernice, ktorú malo Slovensko transponovať už dávnejšie. "Smernica len vytvára rámec pre zavádzanie inteligentných dopravných systémov," skonštatoval minister dopravy. Je tak podľa neho predčasné hovoriť o tom, koľko bude systém stáť, či ako bude presne vyzerať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu