Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ficov kabinet má dnes 100 dní: Takto hodnotíme ministrov jednofarebnej vlády!

Ficova druhá vláda má dnes 100 dní. Zobraziť galériu (16)
Ficova druhá vláda má dnes 100 dní. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zahrievacích prvých sto dní má Ficova vláda za sebou! Na prácu jednotlivých rezortov sme sa preto pozreli spolu s politológom Miroslavom Kusým. Vláda jednej strany, pretrvávajúca hospodárska kríza a závažné ekonomické rozhodnutia so sebou prinášajú jedinečné a nebývalé situácie, ktoré menia taktiku druhej Ficovej vlády.

Smer, ktorý prevzal vedenie rezortov po marcových predčasných voľbách, sa dostal do odlišnej situácie, v akej bol pri nástupe prvej Ficovej vlády v roku 2006, keď krajina prosperovala. „Fico musí meniť taktiku. Krajinu preberá v zlom období a nemôže rozdávať a plniť sociálne predsavzatia, ako plánoval. Musí šetriť, čo nie je pre sociálnu demokraciu povzbudivé,“ uviedol politológ Miroslav Kusý.

Vládny koncept považuje za rozpačitý a o premiérovi tvrdí, že sa zľakol vlády jednej strany. „Snaží sa nahradiť koaličný spôsob vládnutia korporativistickou vládou. K spolurozhodovaniu priberá vedľajšie spoločenské sily – cirkev a odbory,“ vysvetľuje s tým, že tieto sily sa mu však „nemôžu kafrať do práce, ale akoby boli len ozdobou“. Kusý pripomína, že premiér, ktorý je známy svojou rozhodnosťou, oslovil aj opozíciu a dodáva, že aj to svedčí o rozpačitom úvode Ficovho druhého vládnutia.

Robert Fico
Zobraziť galériu (16)
Robert Fico  (Zdroj: SITA)

OSVIETENÝ PANOVNÍK
Premiér Robert Fico vystupuje umiernenejšie oproti minulosti, keď si hľadal nepriateľov a s každým bol v konflikte. Momentálne pôsobí tak, že je naklonený rokovať s každým. Celú zodpovednosť nechce nechať na seba. Na rozdiel od svojej predchodkyne Ivety Radičovej zatiaľ nemusel výraznejšie ustupovať a neriešil ani veľkú kauzu. Za sto dní zároveň nevyšiel so žiadnou zásadnejšou tlačovou konferenciou. Tlačovky v jeho podaní sú menej výbušné, až nudné. Rovnako zmenil aj spôsob komunikácie. Flegmatickejší prístup sa očividne podpísal aj pod jeho lepším výzorom a zredukovaním zdravotných problémov.
Hodnotenie politológa: Robert Fico zmenil rétoriku voči partnerom a opozícii. Z jeho strany vidno istú snahu o širšiu komunikáciu aj voči médiám, ktoré sa preňho stali mediálnymi partnermi a nie sú už prašivými psami, ako to bolo v minulosti.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (16)
Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA)

ŠEDÁ MYŠ
Až do volieb pôsobil Robert Kaliňák ako jasná dvojka, v médiách sa objavoval pravidelne. Zdá sa však, že došlo k obratu o 180 stupňov. Na ministerstve vnútra zatiaľ nemal vlastnú tlačovú konferenciu k témam súvisiacim s rezortom. V programovom vyhlásení dal premiér Kaliňákovi na plecia najväčšiu zodpovednosť, keďže má riešiť verejnú správu, kde má ušetriť najviac peňazí. Navonok sa zdá, že sa venuje práve tomu. O rezorte vnútra sa doposiaľ písalo iba v súvislosti s personálnymi zmenami. Kritika na šéfa rezortu vnútra, aj keď nie veľká, sa zniesla hlavne za návrat vysokopostavených policajtov do funkcií, čo však Kaliňák bez problémov ustál. Jedine v prípade Stanislava Jankoviča podľahol tlaku médií a nevymenoval ho za šéfa polície.
Hodnotenie politológa: Stal sa druhým mužom tejto vlády, v predošlej Ficovej vláde to bol skôr Maďarič. Je šedou eminenciou postojov. Jeho slovo prekračuje rezort vnútra, ktorý má na starosti. Sto dní nie je veľa, aby sa v jeho rezorte urobila diera do sveta. V polícii sa však snaží nadviazať na svojho predchodcu.

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (16)
Peter Kažimír  (Zdroj: SITA)

NAJVÄČŠIE PREKVAPENIE
To, ako minister financií Peter Kažimír zvláda svoju funkciu, možno nazvať najväčším prekvapením súčasnej vlády. Krátko po voľbách totiž pôsobil v tieni premiéra nevýrazne. Naopak pre výraznú mimiku sa dokonca stal terčom vtipov. Hodnotíme ho ako najaktívnejšieho ministra prvých 100 dní. Súvisí to zrejme s témou krízy a konsolidáciou verejných financií. Ťažko hodnotiť, či jeho ministrovanie bude v najbližších rokoch úspešné. Má plán s konkrétnymi krokmi, ktorými chce pomôcť slovenskej ekonomike a vo väčšej miere reflektuje verejnú mienku. Riziko do budúcna naznačili už niektoré návrhy, ktoré Kažimír stiahol. Môže sa stať, že po tlaku verejnosti bude musieť upustiť od niektorých návrhov a zmenou zníži ich efekt.
Hodnotenie politológa: Nie je to formát Ivana Mikloša. Vystupuje skôr ako politik než financmajster. Má obmedzené možnosti vzhľadom na krízu a limity zo strany EÚ. Musí zraziť päty a plniť príkazy.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (16)
Miroslav Lajčák  (Zdroj: SITA)

OSVEDČENÝ DIPLOMAT
Miroslav Lajčák nadviazal na svoje predchádzajúce účinkovanie vo Ficovej vláde. Ako skúsený a úspešný diplomat sa vyhýba konfliktom. Nezapája sa do slovensko-maďarských sporov. Pre Roberta Fica je užitočný pre komunikáciu s významnými diplomatmi Európskej únie, ktorí ho vnímajú ako hodnotného politika. Po prevzatí ministerstva zahraničných vecí Lajčák kritizoval personálne obsadzovanie počas Dzurindovho účinkovania v rezorte. Veľké zmeny na postoch veľvyslancov však nový minister neavizoval.
Hodnotenie politológa: Je to zaujímavá postava aj vďaka tomu, že prešiel zo služieb jednej vlády do služieb druhej. Je akceptovateľný pre každú vládu.

Tomáš Malatinský
Zobraziť galériu (16)
Tomáš Malatinský  (Zdroj: SITA)

ELEGÁN S MOTÝLIKOM
Vo vláde patrí minister hospodárstva Tomáš Malatinský medzi nestraníkov. Momentálne ho bolo vidieť najmä v súvislosti s dvoma hlavnými témami. Stal sa prvým ministrom Ficovej vlády, ktorý čelil mediálnej kauze. Išlo o rodinný dom, ktorý prenajímal podnikateľovi z finančnej skupiny. Škandál ustál a posilnil si svoju pozíciu. Spomedzi ministrov vyčnieva svojím jedinečným zjavom. Zviditeľňuje sa motýlikom uviazaným okolo krku namiesto kravaty.
Hodnotenie politológa: Muž, ktorý prišiel z veľkého biznisu. Pochádza z oblasti, ktorá z pozadia diriguje politickú scénu. Je akousi spojnicou medzi týmito dvoma stranami.

Ján Počiatek
Zobraziť galériu (16)
Ján Počiatek  (Zdroj: SITA)

EXPERT NA PADÁKY
Minister dopravy Ján Počiatek si podržal klasicky prvé miesto podľa majetkových priznaní – minulý rok bol totiž najbohatším spomedzi ministrov. Zaujímavé, že podobne ako jeho kolega Kaliňák, je oveľa menej na očiach ako počas vládnutia predchádzajúcej Ficovej vlády. Ďalšia paralela s Kaliňákom sa objavuje v tom, že nevymenoval do funkcie človeka, ktorý bol spájaný so škandálmi – rovnako až na nátlak médií. Veľké návrhy zatiaľ nepredstavil. Na druhej strane si však užíval pozitívne chvíľky, keď vypukla kauza zlatých padákov predchodcu Jána Figeľa.
Hodnotenie politológa: Ján Počiatek išiel do úzadia. V minulej Ficovej vláde mal prominentnejšie postavenie. Výrazné kauzy, ktoré ho však sprevádzali za predošlého ministrovania, ho posunuli na menej významnú pozíciu.

Ľubomír Jahnátek
Zobraziť galériu (16)
Ľubomír Jahnátek  (Zdroj: SITA)

KONTROLÓR
Ako jeden z mála ministrov začal Ľubomír Jahnátek so zmenami zákonov. Cez vládu prešiel návrh o obchodných reťazcoch. Minister sa vyjadril, že pôjde tvrdo po obchodníkoch, chce zvýšiť počet slovenských výrobkov. V ostatných týždňoch rieši aj nemilú situáciu v poľnohospodárstve, ktorú spôsobuje počasie. Poľnohospodárom do budúcna prisľúbil zmenu legislatívy, konkrétne chce poistky proti suchu a podporu štátu v takýchto prípadoch.
Hodnotenie politológa: Nevýrazný minister, čo je dané aj rezortom, ktorý zastupuje. Počuť o ňom predovšetkým v súvislosti s každodennými problémami ľudí.

Martin Glváč
Zobraziť galériu (16)
Martin Glváč  (Zdroj: SITA)

ŠETRIČ
To, že sa Martin Glvač dostal na pozíciu ministra obrany, je jedným z najväčších prekvapení. Očividne bude mať spomedzi ministrov najväčšie problémy v súvislosti s financiami. Z predchádzajúcich volebných období bolo totiž podpísaných viacero zmlúv na nákup vojenskej techniky, na ktorú nie sú dlhodobo peniaze, čo už avizoval aj premiér Robert Fico. Ako na človeku z podnikateľského prostredia je na ňom vidieť, že rezort chce riadiť manažérsky. Vytiahol zatiaľ kauzy, ktoré dáva do spojitosti s plytvaním peňazí. Pasuje sa do úlohy bojovníka - šetriča.
Hodnotenie politológa: Minister, ktorý sa počas prvých sto dní zviditeľnil minimálne.

Tomáš Borec
Zobraziť galériu (16)
Tomáš Borec  (Zdroj: SITA)

ADVOKÁT
Minister spravodlivosti Tomáš Borec je považovaný za nezávislého odborníka a ako nestraník je od začiatku svojho pôsobenia prijateľný aj pre opozíciu. Nepostavil sa na stranu šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina a disciplinárne návrhy, ktoré na Harabina podalo predchádzajúce vedenie rezortu, nestiahol. Bývalý šéf advokátov dáva ruky preč aj od kauzy vymenovania zvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Rozhodnutie ponecháva na Ústavnom súde a konať chce až po zverejnení výsledkov.
Hodnotenie politológa: Je zaujímavé, že bol ochotný prejsť zo sféry advokátov do politiky. Do popredia však nijako nevystupuje.

Peter Žiga
Zobraziť galériu (16)
Peter Žiga  (Zdroj: SITA)

SUCHÁR
Minister životného prostredia Peter Žiga zrejme nemá najmenší problém s tým, že by ho ľudia na ulici spoznávali, pretože o ňom doposiaľ nebolo veľa počuť. Z výraznejších aktivít, na ktorých sa podieľal, je zrušenie protipovodňového programu bývalej vlády a krízová komunikácia v prípade nedávneho úniku ropy do Dunaja.
Hodnotenie politológa: V jeho prípade si ani neviem vybaviť, aké témy mu prislúchajú.

Ján Richter
Zobraziť galériu (16)
Ján Richter  (Zdroj: SITA)

ODBORÁR
Pochybnosti prednedávnom vyvolal podozrivo získaný titul bakalára v prípade ministra práce Jána Richtera. Kontrola z ministerstva školstva napokon dospela k názoru, že titul získal legálne. Medzičasom minister pripravil zmeny v Zákonníku práce. Živnostníci a dohodári majú naňho ťažké srdce pre zvýšenie odvodov a ľudí šetriacich v druhom pilieri takisto čakajú zmeny, ktoré pilier oslabia. V súvislosti s registrovanými partnerstvami sa Richter vyjadril, že ministerstvo nepripravuje žiadne zmeny zákonov, pričom homosexuálne partnerstvá podľa neho nie sú momentálne prioritou.
Hodnotenie politológa: Pán minister je zjavom, ktorý pripomína funkcionára komunistickej strany – tak svojím výzorom ako aj konaním.
 
Dušan Čaplovič
Zobraziť galériu (16)
Dušan Čaplovič  (Zdroj: SITA)

REVOLUCIONÁR
Minister školstva Dušan Čaplovič predstavil viacero návrhov, ktoré svojím obsahom pripomínali návrat k starým časom a koniec slobody na školách. Na gymnáziá chce prijímať len tých študentov, ktorí sa vtesnajú do priemeru známok 2,0. Prísne kritériá na prijatie na gymnáziá vyvolali vo verejnosti vlnu nevôle. Ďalej avizoval, že za svojho ministrovania nedá zelenú ani jednej súkromnej škole, napokon však tlaku ustúpil a povolil ďalšiu súkromnú vysokú školu. Rodičia rozbehli podpisovú akciu proti novele zákona o odbornom vzdelávaní, čo Čaploviča donútilo navrhnúť alternatívu. Najnovšie chce, aby externisti študovali o dva roky dlhšie ako ich kolegovia, ktorí v školách derú lavice cez týždeň.
Hodnotenie politológa: Po tom, čo v prvej vláde vystupoval ako významný podpredseda vlády pre menšiny, v druhej Ficovej vláde išiel do úzadia. Dáva najavo, že tak urobil schválne. Má za sebou viacero zmätočných krokov, ktoré vyvolali odpor verejnosti a ktoré musel následne meniť. Nezdá sa, že by bol kompetenčne silný.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (16)
Marek Maďarič  (Zdroj: SITA)

ČISTIČ
Po tom, čo Marek Maďarič nastúpil do funkcie ministra kultúry, došlo k viacerým výmenám na významných postoch kultúrneho života. Odvolanie šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej vyvolalo búrlivé diskusie a bývalá generálna riaditeľka dokonca napadla jej odvolanie na Ústavnom súde. Minister kultúry v krátkom čase odobril viacero výmen v SND. Petra Dvorského na čele Opery SND nahradil rakúsky dirigent Friedrich Haider a novým generálnym riaditeľom SND sa stal herec Marián Chudovský. Maďariča stretol podobný osud ako Kaliňáka a Počiatka. Zviditeľnil sa hlavne odvolaním Zemkovej a zapustením brady.
Hodnotenie politológa: Ustúpil do úzadia. Nepočuť o ňom toľko ako počas predošlej Ficovej vlády, keď riešil závažné problémy a rozdával stanoviská. Zaujímavé, že po novom sa nehrnie do sporov.

Zuzana Zvolenská
Zobraziť galériu (16)
Zuzana Zvolenská  (Zdroj: SITA)

HOVORKYŇA
Kroky jedinej ženy vo vláde Zuzany Zvolenskej sú možno o to viac sledované a po Petrovi Kažimírovi sa zviditeľňuje najviac. Úlohu ministerky si mohla vyskúšať už viackrát. Dostala sa totiž už do niekoľkých nepríjemných situácií, keď sa zaoberala nárokmi a požiadavkami lekárov, ktoré označila za prehnané. Takisto musela riešiť hromadné výpovede zdravotných sestier. Napriek tomu krízové situácie zvláda bez problémov. Je istým ozvláštnením vo vláde a svojimi odvážnymi topmi s hlbokým výstrihom poteší nejedného mužského kolegu.
Hodnotenie politológa: Bola považovaná za náhradné riešenie, keďže exminister Richard Raši sa momentálne venuje primátorskému postu v Košiciach. Zvolenská vystupuje skôr ako sprostredkovateľ než ako ministerka. Snaží sa vzťahy v rezorte urovnávať a dostať ich do polohy zmieru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu