Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čaplovič chce zastaviť špekulantov so sociálnymi štipendiami

 Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA – Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce zastaviť vysokoškolákov, ktorí vďaka špekuláciám dostávajú sociálne štipendium od štátu. Počet takýchto študentov podľa ministerstva rastie.

Do medzirezortného pripomienkového konania dal minister vyhlášku, ktorá mení pravidlá prideľovania štipendií. Platiť by mala už od nového akademického roka. „Rezort školstva v ostatnom čase zistil niekoľko nepríjemných skutočností, na základe ktorých môže konštatovať, že medzi študentmi vysokých škôl sú aj špekulanti, ktorí sa nepoctivým spôsobom snažia získať nárok na sociálne štipendium,“ uviedol hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Podľa súčasného znenia vyhlášky sa študent pri žiadosti o štipendium posudzuje bez rodičov v prípade, ak majú voči nemu upravenú vyživovaciu povinnosť. Nezohľadňuje sa pritom fakt, či sú študentovi rodičia rozvedení alebo nie, či s nimi študent žije a nezohľadňuje sa ani finančné zabezpečenie rodiny. „Študenti to riešia tak, že disponujú rozhodnutím súdu, že sú vyživovaní rodičmi napríklad v čiastke desať eur mesačne,“ spomenul Kaliňák.

Podľa dôvodovej správy k vyhláške počet študentov, ktorí mali upravenú vyživovaciu povinnosť  výrazne narástol. „V decembri 2010 bolo takýchto študentov 296 a 644 ich bolo v decembri 2011, čo predstavuje nárast o 117 percent,“ píše sa v materiáli. Takíto študenti tak dokladujú nižší príjem ako študenti, ktorých rodičia zarábajú minimálnu mzdu a obojstranné siroty, nakoľko podľa zákona o rodine, každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 percent zo sumy životného minima na nezaopatrené dieťa, čo predstavuje asi 55 eur. Kľúčovou zmenou vo vyhláške je to, že pri posudzovaní nároku na štipendium sa bude zohľadňovať príjem rodičov aj v prípade, ak má voči nim študent upravenú vyživovaciu povinnosť, avšak rodičia nie sú rozvedení.

Ďalší spôsob, ktorý vysokoškoláci využívajú na získanie pomoci od štátu je zmena trvalého bydliska, napríklad k starým rodičom. Vydokladujú to, že nežijú s rodičmi v jednej domácnosti, vďaka čomu im je často priznaná maximálna výška sociálneho štipendia - 265 eur mesačne. Údaje, ktoré si rezort vyžiadal od vysokých škôl ukázali, že kým v decembri 2010 inú domácnosť preukázalo 1177 študentov, za december 2011 to bolo už 1778 študentov, čo predstavuje nárast o 51 percent.

Pri súčasnom znení vyhlášky nastala problematická situácia vtedy, ak rodič študenta bol vedený ako nezamestnaný a po uplynutí obdobia, počas ktorého poberal dávky, sa posudzoval jeho príjem za predchádzajúci kalendárny rok. Rovnako to bolo aj u rodičov, ktorí boli dlhodobo dočasne pracovne neschopní. „Navrhuje sa, aby sa pri dlhšie trvajúcej dočasnej pracovnej neschopnosti zohľadnil 365 násobok denného nemocenského,“ uvádza sa v materiáli. U rodiča, ktorý je evidovaný na úrade práce, no už nemá nárok na dávky,  sa navrhuje zohľadniť podiel súčtu dávok a počtu mesiacov, počas ktorých dávky poberal. Rezort si od úpravy vyhlášky sľubuje úsporu peňazí vynakladaných na sociálne štipendiá, keďže majú byť poskytované adresnejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu