Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Kaliňák vymenoval za šéfa polície Gašpara a predstavil viceprezidentov

Robert Kaliňák a Tibor Gašpar
Robert Kaliňák a Tibor Gašpar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes uviedol do funkcie prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. S Gašparom pôvodne rátal na poste šéfa Úradu boja proti korupcii, kde pôsobil aj v minulosti.

Kaliňák na tlačovej konferencii poďakoval doterajšiemu vedeniu polície za vykonanú prácu a oznámil, že novým 1. viceprezidentom bude bývalý šéf finančnej polície Ján Holič a na mieste viceprezidenta zostane Ľubomír Ábel.
      
"Políciu čakajú zásadné zmeny,"
vyhlásil Kaliňák. Okrem iného by sa mali zlúčiť špecializované úrady polície, stabilizovať Policajný zbor na okresnej úrovni a dokončiť výmena technických prostriedkov. Podľa Kaliňáka je dôležité nadviazať na dobré výsledky, ktoré zostali po starom vedení, ale aj poučiť sa z jeho chýb. Pre policajtov chce vytvoriť kvalitné pracovné prostredie a stabilizovať ich sociálny systém. "Programové vyhlásenie" polície podľa Kaliňáka bude známe približne o mesiac.

Spišiak poďakoval policajtom, ktorí boli v službe posledné dva roky, za ich prácu. Aj keď to podľa neho nemali ľahké, môžu byť na svoje výsledky hrdí. "Ak mi to umožnia, prídem ich upozorniť, že niečo sa z môjho pohľadu vymyká," odkázal Spišiak novému vedeniu polície. Dodal, že to bude robiť osobne, nie cez médiá. Kaliňák verí, že bývalý policajný prezident bude komunikovať s políciou aj zo svojho civilného pôsobiska. Spišiak sa podľa vlastných slov rozhodol odísť z polície; kde bude ďalej pôsobiť, povedať nechcel. "Myslím si, že mám za to všetko, čo som urobil, za to všetko, čo som tu bol perzekvovaný, teraz momentálne stíhaný, právo na trochu súkromia," povedal Spišiak.
      
Pre Gašpara je vrcholná funkcia v Policajnom zbore veľkou profesionálnou výzvou a cíti zodpovednosť voči občanom, policajtom aj ministrovi. "Chceme zriadiť špecializovaný útvar pre boj s hospodárskou kriminalitou," prezradil Gašpar. Zlučovanie špecializovaných útvarov podľa neho nebude mechanické, ale pôjde o zlúčenie predovšetkým v analyticko-koordinačnej činnosti. "Chceme zjednotiť infotoky, myslím si, že to všetko prispeje k tomu, aby sme skvalitnili boj s tou najzávažnejšou kriminalitou," povedal Gašpar. Na margo policajného tímu, ktorý vyšetruje kauzu Gorila, povedal, že do neho nebude zasahovať a dostane akúkoľvek podporu, o akú požiada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu