Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SDKÚ chce o miliardách z eurovalu 2 hlasovanie v parlamente!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – SDKÚ-DS chce zaviazať vládu, aby každý návrh na použitie prostriedkov z eurovalu 2 prerokovala a schválila najprv NR SR. Ako uviedol dnes predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, samotný vznik stabilizačných mechanizmov nemusí znamenať správne využitie týchto nástrojov.

 

Je to len prvý krok. „Rozhodujúce je, akým spôsobom sa budú tieto finančné prostriedky používať. Nepovažujeme za správne, aby sa tieto finančné prostriedky používali na pomoc krajinám, ktoré odmietajú robiť nevyhnutné úsporné opatrenia, odmietajú sami hľadať riešenia a spolupracovať s európskymi inštitúciami, ako je to v prípade Grécka,“ zdôraznil Kaník.

V takom prípade je podľa Kaníka účelnejšie koncentrovať použitie týchto prostriedkov na prípadné tlmenie negatívnych bankrotov krajín, ktoré sú extrémne zadlžené. „V Grécku je táto situácia čoraz reálnejšou,“ konštatoval s tým, že peniaze z eurovalu môžu byť použité aj na riešenie dopadov po prípadnom zúžení eurozóny. „Naším zámerom vždy bolo vytvoriť dostatočne silný nárazníkový mechanizmus, ktorý však nemá za cieľ pri živote udržiavať to, čo nie je udržateľné a pomáhať krajinám, ktoré si nechcú pomôcť samy, ale obrániť predovšetkým našich občanov,“ povedal. 

SDKÚ-DS s návrhom prichádza pod vplyvom toho, že politická a ekonomická situácia v eurozóne sa veľmi rýchlo mení a najmä po voľbách vo Francúzsku a Grécku je situácia veľmi nestabilná. „Musíme byť preto obozretní pri nakladaní s finančnými prostriedkami našich občanov, ktorými prispievame do eurovalu 2. Ten má slúžiť na obranu spoločnej meny eura a stabilizáciu situácie v eurozóne,“ dodal. NR SR by mala vysloviť súhlas so zriadením eurovalu 2 tento týždeň. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu