Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fronc: V programovom vyhlásení vlády školstvo nie je prioritou

Martin Fronc
Martin Fronc

BRATISLAVA - V programovom vyhlásení vlády nie je podľa exministra školstva a poslanca Národnej rady SR za KDH Martina Fronca školstvo prioritou. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, celé to je o štátnej regulácii a riadení školstva vracaním sa k modelu pred rok 1989.

„Je mi to ľúto. Takú šancu ako má tento minister nemal žiadny iný z ministrov, pretože vždy museli robiť isté politické kompromisy. Teraz je priestor pre podstatné zmeny v oblasti vzdelávania, nevidím však víziu,“ zdôraznil Fronc.

Fronc pripomenul, že so súčasným ministrom školstva Dušanom Čaplovičom je približne v rovnakom veku, ale ich videnie je diametrálne rozdielne. „On chce všetko riadiť, prikázať, sankcionovať. Ja si myslím, že dnešná generácia odmieta takýto postup. Existuje cesta motivácie. Motivovať ľudí, aby robili tak, čo je v ich záujme a v prospech spoločnosti,“ vyhlásil Fronc, pričom pripomenul, že Čaplovič chce zaviesť päťpercentné kvórum pre prijímačky na gymnáziá.

„To bude viesť k nesmiernemu rastu korupcie. Keď som zaviedol normatívne financovanie, viedlo to k tomu, že škola mala prospech z toho, že mala žiaka. Prestali sa teda robiť prekážky pri prijímaní a brať úplatky. Toto sú motivačné metódy. Nie metódy z reálneho socializmu,“ uviedol.

Fronc kvituje, že súčasná vláda si priznáva chyby a deklaruje ich nápravu. „Minister hovorí, že upraví kredity, ale to zaviedla bývalá Ficova vláda. Keď hovorí, že zahraniční experti majú byť v grantových komisiách, to tiež zrušila Ficova vláda,“ upozornil. Pripomenul tiež, že on v roku 2005 nastavil tretinu časovej dotácie pre prírodovedné predmety.

„Vyhnúť sa aspoň jednému z nich na maturite, je nezmysel. Keď to vráti do stavu, že povinnosť bude maturovať aspoň z jedného predmetu, tak je to v poriadku, ale zrušila to Ficova vláda,“ uviedol v súvislosti s vyhlásením Čaploviča, že by mala byť povinná maturita z matematiky. Podľa neho by však študent mohol dostať na výber viaceré prírodovedné predmety, okrem matematiky aj fyziku, chémiu, zemepis či biológiu.

Čaplovič exministra prekvapil, keď prezentoval v parlamentnom výbore pre školstvo, že cirkevné školstvo dosahuje výborné výsledky a je jeho prioritou. „Myslím si, že na cirkevné školstvo nesiahne,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu