Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Školskí odborári u Čaploviča nepochodili, odišli naprázdno

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Bez dohody odchádzali dnes podvečer od ministra školstva Dušana Čaploviča školskí odborári. Prísľubu, že vláda zakotví do svojho programu požiadavky učiteľov, sa nedočkali.

 

Naďalej zostávajú v štrajkovej pohotovosti. „Minister uviedol, že do programového vyhlásenia vlády nedajú žiadne čísla a postupové kroky rozpracujú až následne v rezorte,“ povedal predseda školských odborárov Pavel Ondek. Pred voľbami učitelia pohrozili štrajkom, ak kabinet nezakotví v programe konkrétne kroky, ktoré by garantovali zvýšenie financií pre školstvo postupne počas štyroch rokov.

Nová vláda podobne ako predošlé garantuje v programovom vyhlásení len všeobecný prísľub zvýšenia platov, viac financií pre školstvo a zmeny v školskej legislatíve. Premiér Robert Fico pri obedňajšej návšteve na ministerstve povedal, že kabinet tento rok peniaze na vyššie platy zamestnancov v školstve nemá a čo bude v ďalších rokoch, je teraz otázne. „Očakávam, že si všetci uvedomujú, v akej situácii sa nachádzame,“ uviedol Fico. Pripomenul záväzok Slovenska voči Bruselu stlačiť deficit krajiny pri budúcoročnom rozpočte pod tri percentá. Takýto postoj tlmočil odborárom aj Čaplovič. „My sme reagovali tak, aby sa peniaze našli,“ uviedol Ondek. Za čiastočný úspech považuje dohodu na legislatívnych zmenách. Aj keď išlo už o tretie rokovanie odborov s Čaplovičom, Ondek ho označuje za prvé na ministerskej pôde a verí, že sa 

Odborári dlhodobo požadujú zvýšiť platy zamestnancov v školstve tak, aby sa čo najskôr priblížili k hranici 1,2 až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V súčasnosti je plat začínajúceho pedagóga približne 500 eur a tarifný strop pre pedagóga s 32-ročnou praxou predstavuje vyše 700 eur. Priemerný plat nepedagogických zamestnancov je 400 eur. Kuchárkam či školníkom sťažuje situáciu, že sú hodnotení podľa zákona o verejnej službe. Podľa odborárov by bolo ideálne, keby boli zaradení v rámci školskej legislatívy. Taktiež presadzujú, aby sa do štyroch rokov zvýšil podiel financií do školstva aspoň o jedno percento HDP. V súčasnosti investuje štát do školstva, vedy a športu 4,7 percenta HDP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu