Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kandidatúry do volieb sa už vzdalo 57 ľudí

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Parlamentných volieb, ktoré sa budú konať budúcu sobotu (10.3.), sa nezúčastní minimálne 61 kandidátov, ktorí sa pôvodne o priazeň voličov uchádzali. Prevažná väčšina z nich, a to 57, sa vzdala kandidatúry, štyria boli z kandidátok stiahnutí. Vyplýva to z údajov zverejnených na webe rezortu vnútra.

Najviac ľudí doteraz opustilo kandidátku hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Masový odchod zo subjektu Igora Matoviča nastal po tom, ako líder hnutia niektorých kandidátov vyzval, aby spoločne s ním išli na detektor lži. Odchod verejne oznámili viaceré osobnosti na čele kandidátky i členovia strán OKS a KDS. Samotný Matovič tvrdí, že pokiaľ "odídencov" bude menej ako 50 - 60, je všetko v poriadku, keďže na volebnom zozname boli viacerí prívrženci spomínaných konzervatívnych strán. "My nikoho z kandidátky určite nevyháňame. Medzi ľuďmi s najväčšou podporou, si myslím, že nie je nikto z nominantov OKS, KDS," povedal dnes Matovič.

Jedenásť ľudí odišlo zo Strany slobodné slovo - Nory Mojsejovej. Okrem Bibiany Pižontovej však boli všetci na kandidačnej listine umiestnení vyššie ako v prvej šesťdesiatke. Päť ľudí opustilo kandidátku Strany občanov Slovenska (SOS) a kandidatúry sa vzdali aj traja ľudia z volebnej listiny SDĽ. Strana PRÁVO a SPRAVODLIVOSŤ prišla o dvoch kandidátov, ktorí sa vzdali. Trojicu mimoparlamentných strán ĽS-HZDS, ĽS-Naše Slovensko, 99 percent opustilo po jednom človeku.

Medzi štyrmi ľuďmi, ktorí boli z kandidatúry stiahnutí, je napríklad Ján Rejda, ktorého meno sa spomína v spise Gorila, a Jana Dubovcová, ktorá bola zvolená za novú verejnú ochrankyňu práv.

Predčasné parlamentné voľby do Národnej rady SR sa uskutočnia 10. marca. Vzdať sa alebo odvolať kandidatúru je možné najneskôr do 48 hodín pred začatím volieb. Ak sa kandidát vzdal, alebo bol odvolaný po zaregistrovaní kandidačnej listiny, zostávajú údaje o ňom na kandidátke, ale pri prideľovaní mandátov sa na neho neprihliada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu