Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico: Je potrebné opäť zakázať zisk zdravotných poisťovní

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – V zdravotníctve je potrebné podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica prijať niekoľko opatrení. Predovšetkým by opätovne zakázal zisk zdravotných poisťovní. Rovnako tak štát bude musieť navýšiť zdravotné odvody za svojich poistencov.

"Musíme sa z tých štyroch percent znova odraziť a stúpať hore," uviedol v rozhovore.

Ako pripomenul, ročne idú na liekovú politiku, neštátne zariadenia a štátne nemocnice štyri miliardy eur. "Lieková politika dosahuje obrovské zisky, neštátny sektor dosahuje obrovské zisky a nemocnice, na ktorých by nám malo záležať najviac, sú v katastrofálnom stave a vytvárajú dlhy. Treba urobiť vnútri nejaké rozhodnutia. Je to iba otázka toho, či bude mať vláda vôľu a či si vie predstaviť, že zisk neštátneho subjektu alebo farmaceutickej firmy nebude 40 percent, ale iba päť alebo 10 percent," podotkol.

Nemyslí si však, že na Slovensku nastal čas na zdravotné pripoistenie. Argumentuje tým, že zdravotníctvo nie je v takej kondícii, aby mohlo reálne poskytovať nadštandardné služby. "My najskôr musíme vyriešiť problém zdravotníctva ako taký, a to sú toky peňazí," dodal.

Za ďalší vážny problém považuje to, že štát neoddlžil nemocnice, ktoré spadajú pod vyššie územné celky, ale iba štátne. Označil to za nekorektné rozhodnutie. "Neoddlžili ich a ešte sme prijali zákony na zvýšenie platov lekárov a zdravotné sestry. To môžu župani tie nemocnice rovno pozatvárať. Je nemožné, aby dokázali prežiť," podčiarkol Fico s tým, že štát musí túto otázku v najbližšej dobe vyriešiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu